Wat verwacht een ondernemer van zijn accountant?

November 19, 2018

Op 15 en 16 november organiseerde Connexi, in samenwerking met Accademy, voor de 4de keer de Accountancy Tour, een 2-daagse bustour in Nederland met 15 bedrijfsleiders van accountantskantoren . We mochten op bezoek bij 5 vooruitstrevende kantoren. Ze vertelden heel open over hoe zij ondernemers helpen groeien. We kregen heel wat nieuwe inzichten over de veranderde rol van de moderne accountant. 

De tijd is voorbij dat een ondernemer verwacht dat zijn accountant enkel de btw-aangifte invult. Hij wil meer... Een ondernemer ziet de accountant (potentieel) als dé belangrijkste vertrouwenspersoon. Niet elke accountant is zich bewust van deze cruciale sleutelrol in het (financieel) succes van een bedrijf. 

Wat verwacht een ondernemer van zijn accountant?

Dit is een héél belangrijke vraag voor zowel de ondernemer als de accountant.

Femke Hogema van Profit First heeft dit tijdens de openingsessie perfect verwoord: "Een ondernemer heeft soms slapeloze nachten over geld: Kan ik mijn belastingen betalen? Heb ik voldoende cash flow om een investering van € 20.000 te doen? De belangrijkste taak van een accountant is om ervoor te zorgen dat een ondernemer financieel ontspannen is.

Om écht goed te weten welke ondernemers je op de juiste manier kan helpen, is het belangrijk om als accountant stil te staan bij een aantal vragen:

  • waarom ben ik accountant?
  • waarom wil je ondernemers helpen?
  • wie is mijn ideale klant?

De antwoorden op deze vragen zullen helpen om focus te brengen en op de juiste manier de ideale klant aan te spreken.

"Denk ook de klantenbeleving voor de ondernemer. Hospitality wordt heel vaak onderschat in de accountancywereld." Frans Rientjes van Spot-on-Medics.

Het belang van een winstgevend plan

"Maak samen met je ondernemer een winstgevend plan" was een belangrijk advies dat we heel vaak hebben gehoord. Ga een dag déconnecteren op een rustgevende locatie en zoek samen naar volgende antwoorden:

       1. Hoe kijk je terug op 2018?

       2. wat ga je in 2019 verkopen?

       3. Wat zijn je doelstellingen (per maand, per kwartaal)? Wat zal je omzet en winst zijn?

       4. Welke kosten zal je hebben?

"Een accountant moet zorgen dat een ondernemer financieel ontspannen is." Femke Hogema

Accountants hebben de cijfers en coachen niet...

... en coaches coachen maar hebben de cijfers niet. Da's de reden waarom Erik Friedeberg van Manifesto de ondernemerscoach wil zijn met de cijfers als basis. Ze vertrekken vanuit de droom en de missie van de ondernemer en niet vanuit de jaarrekening. Hiermee willen ze de ondernemer centraal zetten in plaats van de onderneming. Via een een scorebord en een ondernemersrapport willen ze de persoonlijke doelstellingen van een ondernemer in kaart brengen en evalueren.

"Winst is een middel om je doel te bereiken en geen doel op zich." Erik Friedeberg

Je groeit pas als je inspiratie omzet in actie.

Stof tot nadenken is niet voldoende om tot actie te komen. De kans dat het stof blijft liggen is dan vaak heel groot. Daarom sloten we de 2-daagse af met een reflectiemoment. Iedereen kreeg tijdens de laatste busrit 2 vragen voorgeschoteld:

-> wat is jou het meest bijgebleven?

-> waarmee ga je vanaf morgen aan de slag?

Elke bedrijfsleider stelde zijn actieplan voor aan de groep. Hij of zij formuleerde de persoonlijke doelstellingen voor de komende 3, 6 en 12 maanden.

Fantastisch om te horen hoeveel energie iedereen heeft gehaald om de volgende stappen te zetten... allemaal met 1 doel: dé belangrijkste coach van de ondernemer worden.

We kijken nu al uit naar de volgende editie op 14 en 15 november 2019.

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers