Onderneem vanuit je authenticiteit

Verslag van de inspiratiesessie met Bart Claes tijdens de allereerste editie van de Inspiration Tour (6-8 mei 2015)

Na een lange busrit laveert de bus door het afgelegen Houthalen richting JBC. Aan de rechterkant van de weg verschijnt een impossant gebouw. Het recent gebouwde hoofdkwartier onderlijnt de ambities van de grootste Belgische kleding retailer. Bart Claes is er niet de persoon naar om naar buiten te treden met zijn verhaal, maar een goede relatie met tour leader Bert Vandebuerie bleek een magische sleutel te zijn. We krijgen een open verhaal te horen over de ups en downs, plezante en moeilijke momenten van JBC.

Het bedrijf maakte een aantal jaar geleden de strategische keuze om zelf collecties te ontwerpen. Dit brengt voordelen met zich mee (onafhankelijkheid) en nadelen (risico). Een eigen afdeling met niet minder dan 75 personen (stylistes, inkopers, …) zijn met een jaar voorsprong op de markt bezig met het uittekenen en bestellen van de collecties.

Maar de kern van een retailer blijft uiteindelijk de klanten. Bart gaat dan ook zelf (persoonlijk) graag mee in marktonderzoek om de consument te leren kennen en begrijpen."Als CEO is het ook belangrijk om te focus te hebben." Daarom gelooft hij ook in specialiseren: "een retailer is geen groothandel, elk merk heeft zijn eigenheid, emotie en ziel."

Focus

JBC zit in een periode van investeren, en dat is belangrijk in een markt met veranderende consumenten die kritischer worden en ook meer en meer omnichannel willen bediend worden. En dat in en sector die heel hard in transformatie is.De quote van Darwin is dan ook nooit ver weg: “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent. It is the one that is most adaptable to change.”. De twee grootste focus punten voor de toekomst zijn – andermaal – heel duidelijk afgelijnd:

– Online: online shop is de belangrijkste winkel

– Prijs: een jeansbroek van € 29,90, € 19,90 of € 9,90? Hoe laag kan je gaan (zolang je er je broek niet aan scheurt …)

Voor Bart is ondernemen gebaseerd op 5 D’s:

Dromen: Je moet een droom hebben om na te streven. De ambitie om iets te realiseren moet de angst voor het risico overtreffen.

Denken: Denk goed na, neem je tijd om je plan te vormen.

Durven: Blijf niet bovenaan de brug kijken naar beneden... durf springen

Doen: Als je beslist, doe het dan ook.

Doorzetten: Er zal heel wat doorzettingsvermogen nodig zijn om je doel te bereiken

"Onderneem vanuit je authenticiteit en doe het met passie."

We kregen van Bart een heel openhartige getuigenis over waar hij warm van wordt en waar zijn passies liggen. Zo kregen we eerlijk te horen dat hij liever twee uur in een shopping straat klanten was gaan observeren, dan met een groep ondernemers rond de tafel te zitten. Hij werkt zelf ook liever buiten de schijnwerpers aan het succes van het bedrijf, dan overal te gaan vertellen hoe goed JBC het doet.

Op de vraag wat hij van de Silicon Valley hype vindt, krijgen we andermaal een gelijkaardig discours als bij andere ondernemers op deze tour. Funding ophalen op basis van een mooi plan is hoogstens het begin van ondernemen. Er is in verhouding te weinig aandacht voor ondernemers die jarenlang (generaties lang) hard werken om een duurzaam bedrijf te bouwen.

Bart is niet als ondernemer geboren, na zijn studies had hij geen ambitie om een eigen bedrijf te starten. Zijn zelfvertrouwen en zin in ondernemerschap heeft hij opgebouwd in de dagelijkse praktijk van het bedrijf.

En zo bleven de vragen en antwoorden komen, tot wij echt niet meer konden geloven dat hij dit niet graag doet …

Geschreven door: Bert Van Wassenhove

We geloven dat ondernemers heel wat kunnen leren van ervaren bedrijfsleiders die hun kennis willen delen. Daarom organiseren we enkele keren per jaar Meet-in(g) the CEO, een interactief concept waarbij je heel persoonlijk jouw vragen mag stellen aan een CEO. Van harte welkom! Bekijk hier de kalender.

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers