Wat is de collectieve ambitie van jouw onderneming?

May 16, 2017

 

Brian Farley  is een in Amerika geboren honkbalcoach en voormalige honkbalspeler. In 2011 wist hij als bondscoach de titel van Wereldkampioen honkbal te strikken met het Nederlandse nationale team. En vandaag helpt hij bedrijven bij het selecteren en vormen van een team, leiding te geven en beter samen te werken vanuit zijn ervaring in de sport. “Ik wil een significante bijdrage leveren in de groei van anderen”, zo luidde zijn persoonlijke missie tijdens de Connexi-tour in Amsterdam.

Brian was de eerste inspirator van de Tour. We werden ontvangen in de pas geopende Strike Zone in Amsterdam, een indoor training center. Hij heeft mee zijn schouders onder dit project gezet. "Together everybody achieves more" was de openingsquote van een heel dynamische en gepassioneerde sessie.

 

Fixed mindset versus growth mindset

Net zoals in de sportwereld streven bedrijven ernaar wereldkampioen te worden. Uitblinken in hun sector en expertise, daar draait het om. “Wij zijn vooral wereldkampioen geworden door de juiste mindset aan te meten”, laat Farley weten. “We hadden geen fixed mindset, wél een growth mindset.”

 

“Een growth mindset is beter, daar wordt feedback beschouwd als een motor om te groeien”

 

Met een fixed mindset doelt Farley vooral op het leggen van de foute correlaties. Denk maar aan een kind wiens intelligentie wordt bepaald in functie van goede schoolresultaten. Dat perspectief zou ervoor kunnen zorgen dat het schrik krijgt wanneer hij of zij slechte punten behaalt. In zijn ogen zouden zijn ouders hem dan minder slim vinden. Bij een growth mindset daarentegen worden doelstellingen beschouwd als uitdagingen. Feedback wordt dan eigenlijk aanzien als motor om te groeien. Tegenslag? Geen probleem, dan is de drang om door te zetten groter dan ooit!

 

“De finale tijdens het WK speelde de ploeg die ik coachte tegen Cuba, de grote favoriet”, vertelt Farley. “Dat kon je op twee manieren bekijken: ‘we zijn kansloos’ of ‘wat een fantastische uitdaging’. Door de tweede denkwijze te hanteren, is het ons gelukt om te winnen!”

 

                         

Collectieve ambities

 

Farley nuanceerde wel zijn visie in die zin dat een growth mindset de enige manier is om ambities te bereiken als team. “Als er een collectieve ambitie, één grote visie, wordt uitgesproken - dan ontstaat er bij iedereen in het bedrijf de passie om mee dit doel na te streven”, stelt Farley. “Dat creëert een flow waarin iedereen bereid is om het beste van zichzelf te geven. Dankzij de ‘we-mentality’ geraak je eenvoudigweg verder dan de ‘me-mentality’.”

 

 

Om als bedrijf een collectieve ambitie waar te maken, moet je volgens Farley je comfortzone durven te verlaten. “Niet de comfortzone, maar de stretchzone is ideaal”, laat hij weten. “Hier durf je risico’s te nemen, uitdagingen aan te gaan en je te laten drijven door je enthousiasme.”

Brian stuurde ons naar de volgende inspirator met de volgende vraag: wat zijn de barrières die jou en je team op dit moment tegenhouden om het volledige potentieel te benutten?

Bedankt Brian voor de boeiende inzichten.

Wat is jouw collectieve ambitie? Wij zijn heel benieuwd. Vertel er hieronder meer over.

Benieuwd naar de inspirators van de volgende Tour? Bekijk hier wie er op het programma staat.

 

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers