Omring je met CEO's die je vertrouwt

Wat is dé belangrijkste eigenschap die een succesvolle ondernemer of bedrijfsleider moet hebben? Als antwoord op deze vraag hoor je de meest uiteenlopende antwoorden: passie, leiderschap, zelfvertrouwen, risico's durven nemen, financieel inzicht, creativiteit,... . Wat voor mij op nummer 1 staat is mentale veerkracht. Daar staat of valt alles mee. Ook al heb je hét beste business idee, het trouwste team of de slimste strategie, zonder fysieke en mentale veerkracht is het onmogelijk om te ondernemen.

Je kan verschillende definities vinden voor het woord "veerkracht": het vermogen om je aan te passen aan stress, terugveren naar de oorspronkelijke positie, de capaciteit om de draad weer op te nemen. De meest toepasselijke kwam ik onlangs tegen in het inspiratiepocket "veerkracht voor ondernemers", geschreven voor Edwig Tanghe, Frank Verzele en Sonia Vermeire. Daarin werd het omschreven als: het (h)erkennen en accepteren van de omstandigheden waarop je geen vat hebt en oplossingen bedenken voor datgene wat je wél kan beïnvloeden. De 3 fasen zitten hier mooi in vervat:

1. (H)erkennen: bewust zijn van de zaken die zelf niet in de hand hebt

2. Accepteren: aanvaarden dat het tijdverlies is om hierbij stil te staan

3. Oplossingen: focussen op de toekomst en oplossingen bedenken voor de uitdagingen die je hebt

Openheid in moeilijke momenten

Het is makkelijker om open te zijn als jouw bedrijf succesvol is en alles goed loopt. Wanneer je in een moeilijke situatie terecht bent gekomen, iets wat élke ondernemer meemaakt, kan er een vorm van schaamte zijn om dit te delen met collega's. Heel wat ondernemers vinden het lastig om te vertellen dat ze:

  • strategisch niet op dezelfde golflengte zitten met hun medevennoot
  • heel wat medewerkers ontslag nemen (en ze weten niet hoe dat komt)
  • een topproduct hebben maar de verkoop minder vlot loopt dan verwacht
  • hun eigen rol als CEO anders zouden willen invullen
  • de omzet goed is maar ze op het einde van de rit verlies draaien

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers