Connexi Podcast: De drie belangrijkste kantelmomenten van Bouchra Hashassi

September 6, 2021

Bouchra Hashassi: “Het was cruciaal dat de juiste mensen in mij en mijn verhaal bleven geloven. Durven praten over je situatie kan wel degelijk het verschil maken.”

Bouchra Hashassi, oprichtster en CEO van Washville, houdt van uitdagingen en is een geboren leider die haar team kan motiveren om vooruit te gaan. De Antwerpse uit het Kiel is ook een doorzetter en vindt optimisme belangrijk in het ondernemerschap. Bij de pakken blijven zitten kent ze niet, het glas is altijd halfvol. Zelfs na meerdere tegenslagen en een moeilijke doorstart bleef ze zoeken naar een oplossing, die er uiteindelijk is gekomen. Nu is ze supertrots op het familiebedrijf. De truckwash zet in op biologisch afbreekbare producten en creëert zoveel mogelijk kansen voor mensen die verder staan van de arbeidsmarkt. Daarnaast is het de bedoeling dat iedereen zich welkom voelt.

Met de jaren is Bouchra gegroeid als ondernemer én als mens. “Mijn zelfvertrouwen heeft een serieuze knak gehad, waardoor ik in mijn schulp kroop en in een vicieuze cirkel terechtkwam. Ik vroeg geen hulp meer en rolde van het een in het ander. Op een bepaald moment besefte ik dat ik ermee naar buiten moest komen en mijn verhaal moest vertellen.” Dit zijn de drie kantelmomenten die haar gemaakt hebben tot de ondernemer die zij vandaag is:

1. Een moeizame start

Het idee om een truckdorp met alles erop en eraan op te richten ontstond dankzij Bouchra’s jongere broer, die als vrachtwagenchauffeur regelmatig zijn ergernissen uitte. Hij wees op het belang van een plaats waar chauffeurs tot rust konden komen, waar ze zich thuis zouden voelen. “Samen hadden we ons oog laten vallen op een groot stuk grond aan de haven van Antwerpen. Verder werd al snel duidelijk dat we niet met zuren maar met biologisch afbreekbare producten wilden werken. Ook waterzuivering en -recyclage speelde een grote rol.” Bouchra heeft hierop adviseurs aangesproken voor de uitwerking van haar ondernemingsplan. Helaas bleek het felbegeerde stuk grond consessiegrond te zijn en gingen zowel haar dromen als haar kapitaal in rook op. Om snel terug geld in het laatje te krijgen, startten ze de truckwash op in de eerste loods die ze tegenkwamen. Wagens wassen was op dat moment hun enige bron van inkomsten.

“Ik heb geleerd om kritischer om te gaan met adviezen en vraag me steeds af in wiens belang het is. Het moet immers bij mijn eigenvisie passen.”

Ondanks de tegenslagen bleef ze volhouden en doorwerken, met haar doel voor ogen: de grootste van de Benelux worden. Er was echter geen ruimte voor sales e.d. Het enige wat ze nog deed was wassen, smeken bij leveranciers en bedelen bij klanten. Uiteindelijk zag ze het voordeel in van netwerken en bracht ze haar verhaal naar buiten: “Achter elk succes zit een verhaal. Als je met anderen praat en hulp durft vragen, komt er misschien iemand op je pad die je een heel andere koers kan doen varen.”

2. Hulp van buitenaf

In 2017 is Bouchra letterlijk tegen een muur gebotst. Ze zag het niet meer en vroeg zich af hoe de truckwash nog kon overleven. “Eigenlijk was ik niks aan het opvullen, maar aan het ‘sjacheren’. Het kwam er niet uit… Toen heb ik hulp gezocht bij twee advocaten, buiten mijn bestaande netwerk. Zij luisterden naar mijn verhaal en twijfelden geen seconde om me te helpen en te zoeken naar een uitweg. Aanvankelijk verwachtte ik negatief advies omdat de maatschappij altijd bevestigt wanneer het slecht gaat, terwijl je beloond wordt wanneer het al goed gaat. Dat is toch de omgekeerde wereld!” Uiteindelijk bleek dat een doorstart op hun manier zeker mogelijk was, alleen lag de focus niet op het runnen van het bedrijf. Ze waren enkel bezig met het wassen zelf. Daardoor hadden ze wel klanten, maar was hun huis ongezond en niet levensvatbaar.

“Op momenten dat het moeilijk gaat heb je net hulp, veerkracht en oplossingen nodig in plaats van negatieve bevestigingen.”

Na een gerechtsmandataris, waarbij zij het hoogste bod hadden gedaan, konden ze een nieuwe start nemen. Voor Bouchra is het een dure leerschool geweest, waarvan ze nu nog de gevolgen draagt. Ze beseft echter dat ze geen andere keuze had. Samen hebben ze alles terug opgebouwd, maar met een andere aanpak dan daarvoor. “Zo hebben we installaties bovengronds geplaatst en staan nieuwe contacten bovenaan de lijst. Ik heb ook opleidingen en trajecten gevolgd om meer inzichten te creëren voor mezelf. Zo ga ik minder blind door het geheel en kan ik de vinger aan de pols houden.”

3. Investeren in persoonlijke ontwikkeling

Een jaar later kijkt Bouchra zonder schaamte terug en denkt ze: wauw, knap! Heb jij dat gedaan? Ze vindt het helemaal geen taboe. “It is what it is. Het heeft me veel geld en energie gekost, maar tegelijk is het een geweldige leerschool geweest. Het heeft me ook als mens doen evolueren.” Toch geeft het haar een dubbel gevoel en vindt ze het jammer dat het haar is overkomen. Daarom is ze blij dat scholen ‘ondernemerschap’ zouden opnemen voor jongeren, want ook in het dagelijkse leven heb je die vaardigheden hard nodig.

Zelf is Bouchra het meest bezig met micromanagement en day-to-day business. Een van haar doelen is om meer structuur te brengen in de organisatie van het team. Ze wil als CEO enkel een sturende kracht zijn voor een zelfstandig team. “Als je alle petten zelf draagt, is 24 uur te kort. De grootste uitdaging is tijd creëren, alles draait rond tijd. Voorlopig ben ik nog onmisbaar. Wanneer je misbaar wordt, heb je wel slapeloze nachten maar weet je dat je succesvol bent,” klinkt het al lachend.

“Netwerken en communiceren met anderen zorgt voorkruisbestuiving: wat voor de één een sterkte is, kan voor de ander een moeilijkheid zijn. Durf erover te praten.”

Bij Washville is zorgen voor een gevoel van thuiskomen erg belangrijk. Hun slogan is niet voor niets ‘We take care of our road heroes’. Het mooie is dat iedereen ontvangen wordt met de glimlach, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of geloof. “Of je nu eigenaar, medewerker of chauffeur bent, vanaf het moment dat je bij ons binnenkomt, valt alles weg. Daarom hou ik zo van Washville, iedereen is gelijkwaardig. Ik ben ook trots op onze multiculturele status, die we vooral te danken hebben aan de studenten van de Zeevaartschool. Op sommige dagen lijkt de hele wereld op de truckwash aanwezig te zijn.”

Stiekem droomt Bouchra over meerdere locaties, maar ze wil niet beginnen draven. In de eerste plaats streeft ze naar een goeddraaiende machine, waar mensen kansen krijgen en verschillende profielen hun weg kunnen vinden. “Met de nodige ondersteuning, zelfkennis en een krachtig team zal de rest wel spontaan komen. Het liefst wil ik zelf iets scheppen en zorgen voor een legacy, iets wat generaties lang zal blijven bestaan.”

Om af te sluiten geeft Bouchra deze boodschap mee aan collega-ondernemers: “Je hoeft je absoluut niet te schamen. Ondernemen is gewoon hard en obstakels maken we allemaal mee. Dat hoort ook bij het traject. Durf te praten met anderen. Je kunt er maar van leren of wie weet ben jij net een krachtbron voor hen.”

Benieuwd naar wat Bouchra Hashassi nog meer te vertellen heeft? Beluister de podcast via Spotify.

Of bekijk hier de volledige podcast.

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers