Connexi Podcast: De drie belangrijkste kantelmomenten van Daan De Wever

May 25, 2020

Daan De Wever is CEO van Destiny, een bedrijf dat gespecialiseerd is in cloud telecom. Samen met zijn broer richtte hij de onderneming op in 2008. Zij ontwikkelen en verkopen technologie omtrent cloud communicatie en zijn actief in België, Nederland en Frankrijk. Ondertussen bestaat de organisatie uit een 300-tal medewerkers.

Daan, afkomstig uit Leuven, woont in Rotselaar met zijn echtgenote en hun twee kinderen. Verder vertelt hij: “Ik ben een heel gedreven persoon en denk altijd meerdere stappen vooruit. Dat geeft me energie. Gaandeweg leerde ik geduldig zijn. Op een bepaald moment ging het allemaal te snel, waardoor ik besefte dat ik moest vertragen. Dat is echt noodzakelijk voor jezelf en het bedrijf.”

Ondernemen zat er van jongs af aan in bij Daan. Zo organiseerde hij schoolfuiven op zijn 15de. Later evolueerde dit naar de grootste evenementen in Vlaams-Brabant. Falen hoorde daar ook bij. “Je leert pas door fouten te maken”, zegt Daan. “Dan is het een kwestie van goed te luisteren naar je klant en je werkwijze aan te passen.” Engagement vindt hij cruciaal: weten wat je meerwaarde is, voor jezelf, je onderneming en de klant. Sinds 2008 is de kern van zijn persoonlijkheid hetzelfde gebleven, maar op zakelijk gebied is zijn denkwijze gigantisch veranderd. Mettertijd leerde hij allerlei strategieën. Hij houdt van een voortdurende persoonlijke ontwikkeling, dat maakt het voor hem uitdagend en boeiend.

“Doen wat je graag doet is niet voldoende. Je moet ook begrijpen waarmee je bezig bent.”

1ste kantelmoment: mensen die in mij geloofden

Studeren was niet echt weggelegd voor Daan. Hij ruilde de schoolbanken al snel voor een job. Toch probeerde hij het nogmaals met de studie industrieel ingenieur bouwkunde, die hij ook vroegtijdig afbrak. Onverwachts kreeg hij bij een ingenieursbureau de functie van topograaf, waarbij hij kaarten moest maken. Toen heeft hij zijn hart verloren aan de bouwsector. “Het is fijn om mensen te ontmoeten die in je geloven. Ik had geen hoger diploma op zak, dus heb ik extra hard gewerkt om me te bewijzen. Mijn loopbaan is daar begonnen, ik ben dan ook dankbaar voor de kansen die ik gekregen heb”, aldus Daan.

In 2004 voelde hij dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en koos hij voor het ondernemerschap. De drive zat er van nature in, dat is volgens hem de aard van het beestje. Zijn ouders hadden het niet altijd gemakkelijk en daardoor heeft hij zelf zijn weg gezocht, wat heeft bijgedragen aan zijn zelfstandigheid. “Het is belangrijk dat je je eigen weg zoekt, gemotiveerd blijft en steeds je verantwoordelijkheid opneemt”, zegt hij erbij.

“Geluk dwing je soms af door, al dan niet bewust, op zoek te gaan naar datgene wat je nodig hebt.”

2de kantelmoment: Een externe CEO aantrekken

“De reden waarom sommige bedrijven niet groter zijn heeft weinig te maken met de sector, het bedrijf of het marktpotentieel, maar alles met de ondernemer”, legt Daan uit. “Je moet durven loslaten en erkennen waar je goed en niet goed in bent.” Dat heeft hij gedurende zijn hele carrière gedaan. In 2008 namen hij en zijn broer de belangrijke beslissing om een telecombedrijf over te nemen. Omdat ze uit een andere sector kwamen was dit niet evident. Daarom zijn ze toen een samenwerking aangegaan met een externe CEO. Daan vertelt dat hij veel geleerd heeft van die man. “Spreek mensen aan die beter zijn in hun vak en die je kunnen aanvullen. Dat is essentieel om te evolueren. Durf je ego naast je neer te leggen en vraag je altijd af wat je nodig hebt om de volgende stappen te kunnen zetten.”

Destiny komt bij Daan op de eerste plaats. In zijn ogen wordt een onderneming gevormd door de mensen die eraan meewerken. Hij is het type leider dat het bedrijf helpt groeien en gelooft niet in extremen of standaarden, wel dat je als organisatie anders moet durven denken. “Leer verder vooruitdenken en blijf niet te lang traditioneel werken. Af en toe moet je het tegengestelde doen van wat ze zeggen en berekende risico’s nemen.” Volgens hem hecht een duurzaam bedrijf veel waarde aan het langetermijnverhaal en een effectieve uitvoering van de gestelde doelstellingen. Ook goede communicatie rond waarden vindt hij noodzakelijk. “Luister naar de klant en pas je model desnoods aan. Test dingen uit, spar met collega’s. Dat werkt voor ons vaak het beste.” Daan maakt geen geheim van zijn werkmethodes. Hij is hierin transparant omdat hij gelooft dat je als concullega’s van elkaar kunt leren.

“Kijk altijd naar de volgende stap, the next after the next, en zet je ambities om in acties.”

3de kantelmoment: De positieve impact van corona op mezelf

De laatste jaren leefde Daan op adrenaline. Altijd bezig zijn en het vele reizen had een impact op zijn lichaam. Nu hij minder verplaatsingen kan doen en de drukte wat is weggevallen, voelt hij zich opmerkelijk fitter. Hij wil bewust niet meer terug naar de situatie van voordien. Over de veranderingen die corona met zich meebrengt zegt hij het volgende: “Ook al werken videomeetings e.d. efficiënt, ik wil geen virtueel bedrijf worden. Dan zoek ik liever een balans tussen online en fysiek samenwerken, omdat er nood is aan sociale contacten.” Als inspirator is Daan sterk in mensen meenemen in een verhaal. Hij is open en menselijk, maar kan ook harde beslissingen nemen. Hiervoor bekijkt hij de dingen kritisch en grijpt hij in waar nodig. Een moeilijk moment was de crisis in 2008. Toen maakten ze veel verlies en moesten ze puur overleven. Vandaag kan hij dit relativeren: “Een perfect bedrijf bestaat niet en dat hoeft ook niet. Onzekerheid mag er zijn. Het is wel van belang dat je nagaat wat je kunt doen om de evolutie van je organisatie op te volgen.”

Om tot rust te komen drinkt Daan graag een wijntje, luistert hij naar muziek of springt hij op de fiets. Zijn droom is om Destiny nog verder te laten groeien. Daarnaast wil hij in de toekomst starten met sociale projecten en een betere balans vinden tussen werk en gezin.

Tot slot geeft hij het volgende advies mee aan collega-ondernemers: “Laat je niet beangstigen door onzekerheid. Besef waar je mee bezig bent en pas je aan indien nodig. Volg je droom en doe wat je graag doet. Wees je ervan bewust dat je het geluk hebt dat je keuzes kunt maken.

Beluister of bekijk hier de volledige podcast met Daan De Wever.

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers