Connexi Podcast: De drie belangrijkste kantelmomenten van Micheline Van de Voorde

August 31, 2020

De goedlachse Micheline was tot voor kort CEO van Saisons, verdeler van het cosmeticamerk Germaine de Capuccini in de Benelux Unie. Zij startte haar onderneming in 2005, werd marktleider in 2013 en verkocht het bedrijf vier jaar later aan haar leverancier. De laatste drie jaar was ze aanwezig om de overgang vlot te laten verlopen.

Micheline is een doorzetter, altijd enthousiast en inspirerend voor anderen. Ze bekijkt het leven van de positieve kant, ook als het even tegenzit. Over haar drijfveer vertelt ze: “Mijn moeder was ook onderneemster, zij is mijn grote voorbeeld. Toen ik op mijn 21ste een schoonheidsinstituut begon, vroeg ik me af wat ík als klant zou willen.” Hierdoor besefte Micheline dat ze een vrouwvriendelijke organisatie wilde starten, waarbij ze vrouwen zou helpen in hun kracht te komen en zich te ontwikkelen.

Wanneer ze terugblikt op haar ondernemerstraject, zegt ze: “Het is gegaan als een TGV en ik vond het enorm boeiend. Het mooiste is dat je samen groeit met je team en klanten. Dankzij hen zie je soms oplossingen en kan je na het vallen weer opstaan. Ondernemen is immers ook je kwetsbaarheid tonen.” Naar eigen zeggen heeft Micheline af en toe eigenzinnige ideeën en durft ze weleens tegen de stroom in te zwemmen. Zelfs in een crisis sluit ze angst zoveel mogelijk uit, terwijl ze streeft naar creativiteit. Deze visie geeft ze graag mee aan haar medewerkers.

"Een goede begeleiding is cruciaal. Als je klant groeit, groei jij ook.”

Je kunt jezelf niet thuislaten

Voor Micheline is het ideale bedrijf een plek waar ze gelukkig kan zijn en zichzelf kan blijven. Als bedrijfsleider draagt ze authenticiteit hoog in het vaandel. “Laat zien wie jij bent, waar je in gelooft en waar je tegenaan loopt. Een rol spelen kost alleen maar energie.”

Ze vindt het ook essentieel dat klanten hun groeipad volgen en wil hen daarbij begeleiden. Daarom richtte ze Blooming op, een coaching en consultancy bedrijf dat zich vooral concentreert op vrouwelijke ondernemers. Ze helpt hen hun ware talenten te ontplooien en evenwicht te vinden in het ondernemen en hun gezinsleven.

Op de werkvloer staat communicatie en samenwerking centraal. Toegeven wat je niet goed kunt, hoort daar ook bij. “Mijn teams functioneren doorgaans per twee, in tandem. Zo werken ze complementair, synergetisch en tillen ze elkaar naar een hoger niveau.”

“Je twijfels aan je team voorleggen geeft nieuwe inzichten en dat zorgt dan weer voor vernieuwde veerkracht.”

Waarden, missie, visie en strategie

Op een bepaald moment ontstond er wat onenigheid met het personeel. Het was Michelines dochter die wees op het belang van waarden en mensen aanwerven die dezelfde waarden delen. Dit principe heeft Micheline dan ook toegepast. “Sindsdien let ik erop dat medewerkers evenveel waarde hechten aan klantenservice, flexibiliteit en kwaliteit. De juiste mindset is voor mij belangrijker dan verkoopcijfers.”

Om doelen te bereiken, moet je volgens Micheline af en toe een wit blad nemen en noteren wat goed of slecht gaat. Terug ‘heruitvinden’, analyses maken en richting geven aan je team. Ze heeft haar organisatie altijd geleid vanuit het hart. “Wanneer je doet waarin je gelooft, dan creëer je iets goeds. Ik ben elke dag vanaf nul begonnen en heb telkens opnieuw het beste van mezelf gegeven. Een nieuwe dag betekent nieuwe kansen!”

“Een duidelijke visie en strategie bepaal je door regelmatig stil te staan en te evolueren.”

De impact van de verkoop

Voordat ze besloot Saisons te verkopen aan haar leverancier, was Micheline hier totaal niet mee bezig. Ze voelde zich te jong om haar bedrijf uit handen te geven. Nadat haar boekhouder zei dat ze deze kans best greep en de onderneming ook zonder haar zou kunnen draaien, ging ze toch over tot verkoop. “Het is zoals met kinderen, je moet erop vertrouwen dat je je team alles hebt geleerd om op een gegeven moment zelf verder te kunnen. Ook al valt het zwaar om een stap achteruit te zetten en veranderingen toe te laten.”

Het loslaten van haar ‘kindje’ was een moeilijk proces, zowel emotioneel als rationeel. Toch is Micheline er zeker van dat de bedrijfswaarden voortgezet zullen worden. Ze is dan ook zeer trots op het team van Saisons.

Nu ze haar veilige haven verlaten heeft voor een heel nieuwe uitdaging, Blooming, speelt onzekerheid haar soms parten. Dan concentreert ze zich vooral op de mogelijkheden en niet zozeer op de angst voor het onbekende. Mediteren, de stilte opzoeken, reizen en lezen helpt haar om tot rust te komen. Hoewel ze zich weleens graag terugtrekt uit de drukte, houdt ze ook van de gezelligheid op kantoor. Over haar dromen vertelt ze het volgende: “In de nabije toekomst wil ik meer tijd vrijmaken voor mijn kinderen en kleinkinderen en elke dag genieten van het hier en nu.”

Tot slot heeft Micheline nog dit advies voor collega-bedrijfsleiders: “Zie de mogelijkheden in plaats van de beperkingen en dan komt het allemaal wel goed.”

Benieuwd naar wat Micheline Van de Voorde nog meer te vertellen heeft?

Beluister of bekijk dan hier de volledige podcast.

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers