Connexi Podcast: De drie belangrijkste kantelmomenten van Véronique Bockstal

November 1, 2021

Véronique Bockstal: “Als interim-manager ben je uiteraard zelfstandig, want je moet jezelf zien te verkopen. Maar het is toch nog helemaal iets anders wanneer je een bedrijf opstart.”

Véronique Bockstal, Founder & Owner van Outgrow, is een laatbloeier. Pas op de kaap van 50 jaar waagde ze de sprong naar het ondernemerschap. Ze kampt met een sterk rechtvaardigheidsgevoel: ondernemen is genderneutraal, maar dat blijkt niet uit de cijfers. Daarom stampte ze Outgrow uit de grond, waar ze vrouwelijke ondernemers individueel begeleidt naar een omzet van 1 miljoen euro. En als kers op de taart heeft ze er nu ook een boek over geschreven: De Vrouw van Eén Miljoen. Eén ding is zeker: deze onderneemster is er één uit de duizend – of moeten we nu zeggen miljoen?

Bockstal is van mening dat het nooit te laat is om te ondernemen, maar … begin er zo vroeg mogelijk aan als je daar goesting in hebt. Dat geeft ze, als docent en onderzoeker aan de Hogeschool UCLL, ook mee aan haar studenten: “Veel student-ondernemers zeggen mij dat ze eerst nog wat ervaring willen opdoen. Ik raad hen dat af. Waarom zou je tijd verspelen? Je riskeert toch alleen maar om in een comfortzone te geraken.” Dit zijn de drie kantelmomenten die haar gemaakt heeft tot de onderneemster die ze vandaag is:

1. Al spelenderwijs ondernemen

Bockstal komt uit een ondernemersnest. Haar ouders runden samen een interieurzaak: “Ik heb thuis niks anders gezien. Een 9 to 5 job, dat kende ik zelfs niet. Mijn ouders werkten altijd, bijna 24/7.” En dat liet duidelijk zijn sporen na. Samen met haar jongste broer speelde ze 'handelsvertegenwoordigertje'. "Wij hadden elk onze eigen kamer en gingen telkens over en weer met een aktetas. Daarin zaten strips, pennen … om te verkopen. We klopten aan en stelden onze collectie voor." En daar stopte het niet bij: "We hadden zelfs een bestelbon en een factuur nagemaakt op basis van mijn ouders’ documenten. Nadat ik de bestelling had genoteerd, ging ik terug naar mijn kamer om een factuur te maken. Daarna kwam de levering." Wat een leerschool!

"We hadden zelfs een bestelbon en een factuur nagemaakt op basis van mijn ouders’ documenten. Nadat ik de bestelling had genoteerd, ging ik terug naar mijn kamer om een factuur te maken. Daarna kwam de levering."

Ondertussen verzamelde ze ook artikels uit de magazines die bij haar ouders op de salontafel lagen. "Ik pikte daar vooral de verhalen uit van ondernemers die in het buitenland iets opgebouwd hadden; dat fascineerde mij enorm. Je zou dus wel kunnen stellen dat dat ondernemen er al altijd heeft ingezeten."

2. Haar pseudo-ondernemersbestaan

Al van jongs af aan ontmoedigde haar moeder haar een onzeker bestaan als zelfstandige. "Zij wilde dat ik carrière ging maken in een bedrijf, liefst internationaal. En dat heb ik geprobeerd … Maar dat was eigenlijk helemaal niks voor mij! Ik liep aan tegen interne politiek, terwijl ik mij gewoon wilde concentreren op mijn job." Op haar 37ste is ze dan op zoek gegaan naar een nieuwe job en kreeg zo de kans om als zelfstandige te werken. En zo rolde ze in haar eerste opdracht als interim-manager, iets wat ze vijftien jaar lang gedaan heeft. "Ik werkte als Marketing- en Communicatieverantwoordelijke voor verschillende bedrijven in verschillende sectoren. Ik heb zowel kleine als grote teams geleid, reorganisaties gedaan, producten in de markt gezet … Ik stond los van die interne politiek en kon mij gewoon concentreren op mijn opdracht."

"Ik werkte als Marketing- en Communicatieverantwoordelijke voor verschillende bedrijven in verschillende sectoren. Ik stond los van die interne politiek en kon mij gewoon concentreren op mijn opdracht."

Véronique Bockstal - Outgrow

Bockstal vond het fijn om zo al die verschillende sectoren te leren kennen, maar bleef toch op haar honger zitten. Bockstal noemt dit dan ook haar pseudo-ondernemersbestaan: "Als interim-manager ben je uiteraard zelfstandig, want je moet jezelf zien te verkopen. Maar het is toch nog helemaal iets anders wanneer je een bedrijf opstart."

3. De sprong

Alles veranderde toen ze op haar 50ste in een nieuwe relatie stapte: haar partner kwam tot de conclusie dat ze eigenlijk niet meer voor een baas wilde werken. "Dat klonk als muziek in mijn oren. Ik haalde mijn lijst met ondernemersideeën boven en we kozen er één uit voor ons bedrijf." En zo ontstond Wheatless & More: "Zelf was ik kort voordien gediagnosticeerd met een glutenallergie, en ik was ontgoocheld door hetgeen in de rekken lag. Daarom besloten we om gluten- en allergeenvrije producten te importeren en verkopen."

"Zelf was ik kort voordien gediagnosticeerd met een glutenallergie, en ik was ontgoocheld door hetgeen in de rekken lag. Daarom besloten we om gluten- en allergeenvrije producten te importeren en verkopen."

Na een moeilijk eerste jaar kwam Wheatless & More eindelijk uit de startblokken, en net op dat moment raakte haar partner het geloof in hun bedrijf kwijt: "Mijn co-founder kwam uit een business waar ze bezig was met projecten van een paar € 10 000, terwijl wij maar orders ontvingen van € 250 tot € 1 500. Ze vreesde ervoor dat het nog jaren ging duren vooraleer we een deftige business konden uitbouwen en de moed zakte als het ware in haar schoenen." Ze stapte uit de business en Bockstal besloot om 'haar baby' te verkopen. Verweesd bleef ze achter. Terwijl ze uitdokterde wat haar volgende stap ging zijn, was ze intussen les beginnen geven aan de UCLL Hogeschool.

Véronique Bockstal - Outgrow

Toen stootte ze op ontmoedigende cijfers: slechts één op drie ondernemers is vrouw en 92% daarvan haalt nooit een omzet van 1 miljoen euro. Een universeel probleem, zo blijkt. Gaandeweg ontdekte ze het concept van acceleratorprogramma’s in het buitenland. Op basis daarvan stelde ze haar eigen programma samen die ze vervolgens mocht geven aan de UCLL Hogeschool. "Sommige onderneemsters kwamen naar mij toe met de vraag of ik ze niet individueel kon begeleiden, omdat ze zich niet konden binden aan zo’n programma van vier maand." En zo is haar nieuwe baby, Outgrow, ontstaan.

Tot slot geeft Bockstal nog enkele wijze woorden mee aan collega-ondernemers: "Probeer je droom waar te maken, wat die droom ook is. Of je nu al aan het ondernemen bent of je wilt ondernemen: just go for it. Het leven is écht te kort om het niet te doen. Ik zou graag nog een paar levens hebben. Als ik nu terugkijk, zou ik het dan anders aanpakken? Ja, maar dat kan alleen maar met de wijsheid die ik nu heb. Het is altijd de wet van het voortschrijdend inzicht! Als je een droom hebt, ga erachteraan – echt waar! Je zet dat voor niks of niemand opzij. Geef er aandacht aan, steek er tijd in en ga ervoor."

Benieuwd naar wat Véronique Bockstal nog meer te vertellen heeft? Beluister de podcast via Spotify.

Of bekijk hier de volledige podcast.

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers