Een partner die in jou gelooft is cruciaal om succesvol te worden

September 24, 2019

Conny Vandendriessche is medeoprichter van Accent Jobs en House of HR, zaakvoerder van Stella P en partner in We Are Jane. Afgaande op haar ondernemerschap, raad je nooit wat Conny Vandendriessche vroeger wou worden. “Ik ben eigenlijk begonnen aan de studie verpleegkunde, geloof het of niet." Maar ik schakelde al snel over naar toerisme, een compleet andere sector en ook niet in lijn met waar ik uiteindelijk terecht ben gekomen. Omdat het weekendwerk in de toeristische sector me tegenstak, ging ik aan de slag in een uitzendkantoor. Het was het begin van een groot avontuur."

Na vijf jaar in de sector wist ik dat ik er goed zat, ik vond mijn job zo leuk,” glimlacht Conny Vandendriessche. “Maar ik wou meer. Dus ben ik samen met een collega vertrokken bij het kantoor waar we werkten en openden we zelf een kantoor in Roeselare. Het was de start van Accent. Onze groei sindsdien is ongelofelijk. Vandaag hoort Accent samen met veertien andere bedrijven tot de holding House Of HR en zijn we vertegenwoordigd in een tiental landen. Iets waar we in onze begindagen nooit van konden dromen.”

Van directief naar dienend leiderschap

Zo begon Conny Vandendriessche haar verhaal tijdens de Meet-in(g) the CEO sessie van 18 september 2019 bij Stella P. in Roeselare. Wat drijft haar in het leven? "Ik ben mens en organisatie gedreven. Mensen in beweging zetten, uit de comfort zone trekken is mijn passie. What you see is what you get. Ik kies graag voor iets wat moeilijk is. Ik ben altijd bezig en voel me zelfs schuldig als ik niks doe. Ik heb van jongsaf niks anders gezien dan hard werken. Mijn ouders hadden een bloemenzaak. 'Ondernemen is werken' zit er bij mij ingebakken.

We streven naar een cultuur waarbij alles bespreekbaar is

Vroeger was ik zeer prestatie gedreven. Ik rekende mensen teveel af op alleen maar het resultaat. Na een intense opleiding in Nederland, heb ik andere inzichten gekregen. Onder andere dat je met dienend leiderschap veel meer kan bereiken dan met directief leiderschap. Hierbij ga je mensen niks opleggen maar vooral vragen stellen, werkgroepen samenstellen die voorstellen mogen doen. Je leert accepteren dat iedereen verschillend is. Bijvoorbeeld bij een meeting met een introverte collega, stuur ik een lijst door met de dingen die we gaan bespreken. Zodat die er al wat kan over nadenken.  

Op die manier betrek je mensen veel meer bij jouw bedrijf. Want ik kan moeilijk werken met ongelukkige mensen. Gedreven en gepassioneerde medewerkers is het mooiste wat er er is. Dat komt niet zomaar. Zoals in elke relatie, is het belangrijk om hierin investeren... als je wil dat die lang blijft duren."

Mensen opleiden zit in ons DNA

"Hoe groot of klein jouw bedrijf, je hebt nooit alle talenten in huis. Weten wat je (niet) kan, zal je geld opbrengen. Daarom hechten we veel belang in het bedrijf aan het leren kennen van de mensen. Welke types hebben we in huis? Op regelmatige tijdstippen komen we samen om elkaar beter te leren kennen. We streven naar een cultuur waarbij alles bespreekbaar is zodat er zo weinig mogelijk onder tafel blijft. Mensen opleiden zit in ons DNA. We trainen mensen 24 dagen per jaar om niks aan het toeval over te laten. Dit gaat van sales tot communicatie tot dress code... Alle aspecten krijgen de nodige aandacht."

Ik heb geen pottenkijkers nodig

Conny Vandendriessche is iemand die graag groot denkt. Om ambitieus te kunnen zijn, is het belangrijk om thuis een vaste basis te hebben. Een goeie partner, iemand die in jou gelooft en niet verwacht dat je elke dag om 17u thuis bent als ondernemer, is cruciaal om succesvol te kunnen worden.

Daarnaast is het rustgevend om als ondernemer omringd te zijn met de juiste mensen die jou regelmatig uitdagen. Veel ondernemers zijn zelf vaak de remmende factor in hun eigen bedrijf. Daarom geloven wij heel hard in een raad van advies. Dit is een groep van 2 tot 3 mensen die je 4 tot 6 keer per jaar ziet waarbij je jouw problemen of uitdagingen kan delen. Belangrijk is om jouw raad van advies om de 4 tot 5 jaar te vernieuwen. Anders wordt het een gezellig samenzijn waarbij er weinig over business wordt gepraat. Tijdens een raad van advies krijgt input van mensen die de sector kennen en jouw traject al eens hebben afgelegd. Zelf neem je nog altijd de eindbeslissing.

Veel ondernemers zijn zelf vaak de remmende factor in hun eigen bedrijf.

Dit zijn enkele reacties die we soms horen.

  1. Ik heb geen pottenkijkers nodig
  2. Hoe weten jullie nu wie ik nodig heb
  3. Ik heb daar de tijd en het geld niet voor

"Toch is het de beste tijdsinvestering die je kan doen om te groeien als bedrijfsleider, dus ook als bedrijf. Want als bedrijfsleider is het belangrijk om snel knopen door te hakken. Een slechte beslissing is beter dan geen beslissing. Een raad van advies helpt jou om beslissing sneller te nemen en focus te brengen. Want je kan maar één oorlog tegelijk vechten. Choose your battles."

Ze eindigde met haar droom te vertellen. "Mijn droom is om in elke bedrijf een board te installeren. En daar werken we elke dag aan met een fantastisch team."

Hartelijk dank Conny en het Stella P. voor deze inspirerende en interactieve sessie.

Op woensdag 27 november is er de volgende Meet-in(g) the CEO met Sihame El Kaouakibi van WannaWork. Van harte welkom tijdens deze intieme Q&A sessie voor ondernemers en KMO bedrijfsleiders.

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers