Collega-ondernemers helpen jou om sterker uit deze crisis te komen

April 1, 2020

Wat doe je als bedrijfsleider als je voor de 1ste keer wordt geconfronteerd met een crisis die je totaal niet zag aankomen? Je zoekt zelf uit hoe je zo goed mogelijk door deze onzekere periode kan komen. Of je spreekt met collega's die al eens voor hetzelfde hete vuur hebben gestaan. Dit laatste zal je helpen om sneller uit het dal te kruipen.


Tijdens de voorbije 2 weken krijg ik heel wat bedrijfsleiders aan de lijn. Ze vertelden mij over de impact van de Corona maatregelen op zichzelf én hun bedrijf.

Het was interessant om te horen hoe iedereen op een andere manier omgaat met de situatie:

  • sommigen bleven heel rustig, hadden hoop en zien alles wel goed komen
  • anderen waren heel angstig en zagen de toekomst heel somber in
  • nog anderen zagen deze periode als een tijdelijke time-out om alles en iedereen (ook zichzelf) in vraag te stellen
Je weet pas hoe de pudding smaakt als je er zelf van eet

Wat is nu de juiste mindset om zo een situatie aan te pakken?

Is angst gerechtvaardigd of is enkel hoop en optimisme de enigste weg naar een oplossing?

Er bestaat niet één oplossing. Niks werkt voor iedereen. Er zijn meerdere opties. Niks moet.

Toch merk ik een verschil tussen ondernemers die voor de 1ste keer in een crisis terecht komen en collega's die al dit soort situaties hebben overwonnen. Zoals met heel wat dingen in het leven, kan je pas weten wat het is, als je het zelf hebt meegemaakt.

It's lonely at the top is zowat het grootste cliché dat wordt gelinkt met het leiden van een bedrijf. Zeker in crisissituatie kan dit gevoel nog sterker zijn dan normaal. Er wordt (enkel) naar jou gekeken om beslissingen te nemen en open te communiceren. Er wordt van jou verwacht om snelle oplossingen te geven voor de acute uitdagingen. Ook al heb je boeken gelezen over crisismanagement of een opleiding gevolgd aan een business school, je weet pas hoe de pudding smaakt als je er zelf van eet. Enkel door zelf met je 2 voeten in de modder te staan, weet je hoe "diep" je zit.

Tijd winnen door te delen

Toch sta je er niet alleen voor! Ik ben altijd positief verrast over hoe bedrijfsleiders bereid zijn om collega's te helpen. Je kan enorm veel tijd winnen door jouw bezorgdheden en concrete vragen te delen met ondernemers die al weten hoe de pudding smaakt. Het is een absolute kracht om in deze periode open en duidelijk te zijn over jouw persoonlijke en business uitdagingen als gevolg van de Corona maatregelen. Kies voor een format dat best bij jou past: een 1-op-1 gesprek of een groep van ondernemers die fungeren als spoedadviesraad.  Dàn pas kan je hulp krijgen in de vorm van concrete acties om deze onduidelijke en intense periode door te komen. Het zal jouw helpen om eventuele angst om te zetten in hoop en optimisme.

Blijf dus niet zitten met jouw bezorgdheden. Bel jouw accountant, collega-ondernemer, mentor of klankbord op. Stel jouw vragen. Vraag input. Want het delen van jouw uitdagingen met de juiste mensen die jou kunnen helpen, bepalen hoe sterk je hier uit geraakt. 

We're in this together... let's get out here also together.

Bert Vandebuerie

Zaakvoerder Connexi

Om ondernemers en bedrijfsleiders te helpen uit deze periode, connecteren we hen met ervaren collega's.

Je kan jouw crisisuitdaging delen tijdens een CEO online adviesraad. Check hier alle praktische info voor de sessie met Conny Vandendriessche.

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers