Dit waren mijn 3 grootste uitdagingen in 2018

December 18, 2018

De laatste 2 weken van december zijn een ideaal moment om terug te kijken op het voorbije jaar: wat wil ik zeker (niet) blijven doen? Wat heb ik geleerd? Welke uitdagingen heb ik overwonnen? Hiervoor tijd maken zorgt ervoor dat je met de antwoorden beter vooruit kan kijken naar volgend jaar.

Je hoort wel eens dat terugkijken tijdverlies is. Daar ben ik het niet mee eens. Het kan je heel wat leren over jezelf en je bedrijf. Op voorwaarde dat je er de nodige concrete acties aan koppelt om bepaalde zaken in de toekomst beter te doen. Vorige week heb ik met collega Frederik 2 dagen uitgetrokken om even uit de operationele modus te stappen. We hebben de tijd genomen om zowel op strategisch als operationeel vlak alles te evalueren en scherp te stellen:

  • Wat is onze missie?
  • Wat is onze visie?
  • Waar willen we binnen 3 jaar staan?
  • Hoe gaan we daar geraken?
  • Welke focus gaan we brengen?
  • Wat zijn onze waarden en wat betekent dit in het werk van elke dag?
  • Hoe kunnen we onze werkprocessen nog efficiënter laten lopen?
  • Wie neemt welke taken op zich?
  • Hoe kunnen we onze klanten (Connexi's) nog méér toegevoegde waarde aanbieden?

Ik kan het elke ondernemer aanraden om tijd te nemen om deze oefening te doen. Op voorhand dachten we dat we met 2 dagen méér dan tijd genoeg hadden... het tegenovergestelde was waar. We konden nog wel een dag verder doen.

Daarnaast heb ik mij ook op persoonlijk vlak de vraag gesteld wat mijn grootste uitdagingen waren in 2018:

1. Focus

Er gaat geen week voorbij of er schiet wel een nieuw business idee in mijn gedachten om ondernemers te helpen. Fantastisch natuurlijk... zolang ik de focus niet verlies waar ik naartoe wil als ondernemer. Dat is dit jaar wel een aantal keer gebeurd. Daarom heb ik voor mezelf genoteerd wat ik niet meer wil gaan doen in 2019. En de bedoeling is om mij aan dit plan te houden.

2. Meerjarenplan

3 jaar geleden ben ik met Connexi gestart. Aan het begin van elk jaar maakte ik een business plan. Het ene jaar al wat diepgaander dan het andere. Nog nooit had ik een drie- of vijfjarenplan gemaakt. Dit heb ik nu voor het eerst wél gedaan. Met dank aan de ondernemers van de Foundershub die mij tot deze actie hebben geïnspireerd. Het geeft me een duidelijke houvast en vooral een concrete invulling van hoe we onze missie de komende jaren invulling willen geven.

3. Overdenken

Overdenken remt actie. Dat ben ik een mooi voorbeeld van. Van nature ben ik iemand die veel analyseert en over veel zaken nadenkt vooraleer effectief in de actiemodus te gaan. Als ondernemer is dit niet meteen de meest effectieve eigenschap. Door er mij bewust van te zijn, wil ik in de toekomst snellere beslissingen nemen en vlugger knopen doorhakken. Al zal het overdenken wel altijd achter de hoek komen loeren... de aard van het beestje.

Ik ben ook benieuwd naar die van jou. Wat was jouw grootste uitdaging in 2018?

Geschreven door Bert Vandebuerie

In 2019 willen we de community van ondernemers nog versterken door hen met elkaar te connecteren op basis van hun uitdagingen. 

Bekijk hier wanneer we wanneer we volgende keer ondernemers interviewen over de grootste challenge die ze hebben overwonnen.

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers