Durf (jij) falen en opnieuw beginnen?

February 16, 2018

Het lijkt momenteel wel de hoogmis van het ondernemerschap op de Vlaamse televisie. In Leeuwenkuil pitchen Vlaamse ondernemers die op zoek zijn naar geld voor investeerders. Durven falen brengt ondernemers in beeld die heel open vertellen over (de gevolgen van) hun faillissement.

Vooral Durven falen blijft aan de ribben kleven. Programmamaker Lisbeth Imbo breekt een lans voor 12 ondernemers en bedrijfsleiders die de mentale veerkracht hadden om recht te krabbelen nadat ze een uppercut hadden gekregen. Haar drijfveer om dit te doen was om komaf te maken met het stigma van een faillissement. Lisbeth: "Velen denken dat iemand met een faillissement op zijn of haar CV niet te vertrouwen of niet capabel is". Het is terecht dat dit taboe aandacht krijgt... absoluut geen zonde van de zendtijd.

In de eerste aflevering beet Jacques Delfosse de spits af. Jacques is een fiere West-Vlaamse bedrijfsleider die in 1990 het textielbedrijf Deltex overnam van zijn vader. In 1980 werkten nog 850 mensen in het bedrijf. Door de hoge loonkosten kwamen de marges langzaam maar zeker onder druk. Eigen klanten die hun grootste concurrenten werden, was uiteindelijk de doodsteek. Op het einde bleven er nog 130 medewerkers. Hij kreeg zelfs geen geld meer om mensen te ontslaan. Door een te grote schuldenlast ging het bedrijf failliet in 2001.

"I tried and I failed. Maar een paar maanden later startte ik een nieuwe zaak op." Jacques Delfosse

Zijn vrouw getuigde hoe hij (te) lang heeft verder gedaan, uit schrik voor de reactie van zijn vader. Dit moet heel zwaar zijn geweest. "Ik wou het bedrijf dat ik had overgenomen niet naar de knoppen laten gaan. I tried and I failed. Anderzijds was het een enorme opluchting. Ik heb alle mensen waarmee ik samenwerkte opgebeld en de waarheid verteld. Op dat moment was dit heel belangrijk om nadien verder te kunnen doen. Na een paar maanden stond ik bij de notaris en heb ik een nieuwe zaak opgestart. "

Het verhaal van Sylvia Feytons was er één van een "gat in de markt idee" dat uitmondde in een onderneming. Samen met haar man richtte ze in 2010 Book in a Box op, een cadeaubon waarbij je als ontvanger kon kiezen tussen een 20-tal boeken. In 2012 moesten ze hun eigen boeken noodgedwongen neerleggen.

Ondernemen is omgaan met onverwachte tegenslagen

Sylvia omschrijft zichzelf als iemand met daadkracht die dingen wil realiseren. Sommigen vergelijken haar met langnek uit De Efteling die heel ver kan kijken. Ze weet waar ze naartoe wil, maar vergeet aan mensen uit te leggen wat ze dan heeft gezien. Vol passie vertelt ze over hoe surrealistisch het was dat ze 10 maanden na de geboorte van hun idee, Book in a Box konden lanceren. Het feit dat twee grote winkelketens hun product wilden verkopen was een grote boost. Ze geniet schijnbaar nog altijd na.

Niet alles was rozengeur en manneschijn. Ze gaf een herkenbare en realistische definitie van ondernemen. "Ik heb nog nooit zoveel energie gehad, werkte dag en nacht, maar moest ook onverwachte tegenslagen verwerken." Ook de eerlijkheid van haar man was ontwapenend: "Ik ben van nature rationeler en maak mij sneller zorgen. Als er geen omzet is, is er niks van marge om iets verkeerd te doen. Ik kon moeilijk genieten." De hoop die Sylvia bleef houden was mooi. Het feit dat ze haar man volgde die het niet meer zag zitten, was zowaar nog mooier. Het nieuwe leven dat nadien kwam, in de vorm van een gezonde baby, kon bijna niet symbolischer...

"Ondanks het faillissement heb ik nog altijd een droom om te ondernemen." Sylvia Feytons

Wat is falen?

Hebben deze mensen gefaald? Ze hebben iets geprobeerd en het is mislukt, lijkt mij in deze context een betere omschrijving. Mislukken is niet falen. Vooral het feit dat je nadien terug de veerkracht vindt om terug in een nieuw (ondernemers)traject te stappen is bewonderenswaardig. "Doe iets met je ideeën en nooit opgeven" was het gevoel dat overbleef aan het einde van het programma. Had ik maar... of wat als... zijn gedachten die Sylvia en Jacques nooit zullen hebben. Ze hebben het geprobeerd. Uit Sylvia's droom, om ooit nog een gezondheidscentrum te openen, kwam de ondernemersmicrobe opnieuw naar boven. Dat centrum zal er sowieso ooit komen... met alle lessen die ze heeft geleerd, zal ze sowieso een vliegende start kennen. Of zoals Dirk De Wachter perfect omschrijft: "Succes is de kracht van falen en blijven verder gaan".

Moedig aan in plaats van te veroordelen.

Ik wil graag een ode brengen aan Jacques en Sylvia en de 10 ondernemers die nog zullen volgen. Respect! Het is hier in Vlaanderen, meer dan ergens anders, broodnodig om onze mislukkingen te durven delen zonder (elkaar) te (ver)oordelen. Het belang van te luisteren naar iemand die door alle tegenslagen weinig of geen zelfvertrouwen meer heeft, wordt danig onderschat. Laat ons vanaf nu dit soort mensen aanmoedigen en steunen om iets nieuws te ondernemen

Zou dat niet mooi zijn?

Sylvia Feytons is één van de inspirators tijdens de volgende Inspiration Tour van 30 mei tot 1 juni.

Bekijk hier het volledige programma.

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers