24u op Pauze drukken...wat doet dat met een ondernemer?

October 21, 2019

Foto: Thisisfortytwo

Een congrestival voor ondernemers: congres-en-festival-in-één. Dat is het label dat Forty Two zichzelf heeft opgekleefd. Op 18 en 19 oktober was er de 2de editie. "Moeilijk met woorden te omschrijven, je moet het simpelweg ervaren" staat op hun website. Dit kunnen we alleen maar beamen. Wat een beleving! We bundelden voor jou de belangrijkste inzichten.

We wisten niet goed wat we mochten verwachten. Het goedgevulde programma deed ons alvast watertanden. Het fantastische Chateau St-Gerlach was de ideale setting om 24u op Pauze te drukken. Een dag mentaal déconnecteren om te groeien als bedrijfsleider en te luisteren naar meer dan enkel succesverhalen in een sfeer van kwetsbaarheid. Laat dat nu net onze grootste drijfveer zijn.

Wie of wat is ons het meest bijgebleven?

Openingsceremonie

De sfeer en de energie van een event wordt bepaald door de eerste 30 minuten. En in dit geval zat het meteen goed. Het concept van de 11 seconden fuif werd uitgelegd en uitgetest. Tijdens elke sessie knalt er 11 sec. muziek door de boxen, je geeft 11 seconden lang het beste van jezelf, en daarna doe je alsof er niets gebeurd is. Het bleek een geniaal concept.

James Bampfield mocht daarna alle aanwezigen in de juiste mindset zetten. Tijdens een Yin en Yang oefening mocht je jouw buurman of -vrouw omver "duwen", 10 seconden in de ogen kijken en een knuffel geven. James vatte het perfect samen: "Leadership is about letting things happen or make things happen. Which one do you prefer?".

De Forty Two setting was gezet...

Stig Broeckx in gesprek met Geert De Wael

Stig Broeckx

Het was het eerste publieke interview dat de voormalig Lotto-Soudal wielrenner gaf. Door een zware val in 2015 is hij in een zware coma geraakt. Ondertussen is hij bezig aan een indrukwekkende revalidatie. Het werd nogmaals duidelijk met wat voor een optimisme hij in het leven staat. "Ik kijk altijd terug in het verleden om de evolutie te zien. Als ik zie hoe ik vooruit ben gegaan, geeft mij dit energie om positief vooruit te kijken. Ik zeg nooit nooit. Alles kan... als je het maar graag genoeg wil. Ik geniet meer van het leven dan toen ik wielrenner was. Waarom ik zo vaak lach? Ik ben met een lach geboren. Het maakt het leven veel aangenamer."

Paul Van den Bosch

"You never succeed succes alone" was de toepasselijke openingsquote van Paul Van den Bosch. Hij is vooral gekend als coach van enkele topsporters zoals Sven Nys en Marc Herremans. "Coachen is mensen beter maken en zorgen dat ze groeien. Het is een vak en je kan het leren."

Hij gaf enkele concrete tips om een betere coach te worden:

 • Toon dat je er bent in moeilijke momenten. Mee verliezen is veel belangrijker dan mee winnen
 • Leg de lat op de juiste hoogte. Regel de druk door de juiste doelen te stellen
 • Leer empathisch luisteren. Seek first to understand and then to be understood. 
 • Creëer een vertrouwelijke omgeving
 • Focus om iemand zijn sterke punten. Versterk de sterktes. 
 • Focus op mensen en niet (enkel) op targets. Maak je mensen beter en de resultaten zullen volgen.
Als je roept dat je alles doet, denkt nooit iemand aan jou.

Jos Burgers

Zijn naam klinkt al even smakelijk als zijn presentatie, overgoten met een heerlijke humorsaus. Van de eerste tot de laatste minuut bracht hij concrete, heldere tips over hoe je als bedrijf kan kiezen om gekozen te worden. "Het is een kunst om als ondernemer de dingen simpel te houden. Soms krijg ik de vraag hoe iemand van een concurrent af geraak. Mijn antwoord is dan steevast: "die kies je toch zelf?". Hij maakte de vergelijking met de koeien in het weiland. "Je kiest zelf waar je gaat staan: op een plaats met veel of weinig koeien. Is het duidelijk genoeg voor welke klanten je wil werken? Voor welke klanten wil je binnen 3 jaar niet meer werken? Door welke 3 tot 5 woorden wordt jouw plek gekenmerkt?" Vragen die ons doen beseffen dat een duidelijke focus cruciaal is om in de ogen van de klant als geloofwaardig te worden aanzien. Als je roept dat je alles doet, denkt nooit iemand aan jou.

Jos Burgers

Omar Souidi

Een advocaat die een groep ondernemers toespreekt... een interessante gedachte. Het werd een zeer openhartig verhaal over zijn jeugd in armoede, dromen en dankbaarheid. "Ik heb de lotto gewonnen de dag dat ik geboren ben. Ik besef dat ik mij gelukkig mag prijzen dat ik België ben geboren." Studeren was dé manier om succesvol te worden. "Een gezonde dosis ambitie is belangrijk om ergens te geraken. Durf jezelf in de etalage zetten. Onderneem. Het zal bij momenten pijn doen. Maar pijn doet groeien."

Hoe vaak willen we pas starten als er de garantie is dat we slagen?

Ish Ait Hamou

Hij is vooral bekend als danser maar bracht een verhaal over zijn passie voor literatuur. Hij vertelde op een beklijvende manier over hoe hij jarenlang op zoek was naar zijn identiteit, over hoe hij jarenlang gevangen zat in de verwachtingen van anderen. Dit zijn enkele van zijn uitspraken die aan ribben bleven kleven:

 • Meestal zien we anderen "groot" en onszelf "klein". Je hebt iemand nodig die jouw talenten kan benoemen.
 • Ik kon lang niet trots zijn op mijn identiteit. Ik moest vechten tegen het idee dat mijn omgeving bepaalt wie of wat ik ben
 • De dromen die ik had als kleine jongen zijn de meest belangrijke. Daar doe ik nu iets mee.
 • Jouw eindbestemming is maar een richting. Het bereiken ervan is ondergeschikt. Onderweg zijn en er proberen te geraken is het allerbelangrijkste.
 • Hoe vaak willen we pas starten als er de garantie dat we slagen? Die is er nooit.

Straffe spreuken

Overal op het terrein kwam je inspirerende quotes tegen.  Niet de klassiekers die je overal leest. Wel spreken die je anders doen denken, zowel je linker- als rechterhersenhelft in beweging zetten:

En zoals het een echt festival betaamt, kijken we nu al uit naar de volgende editie.

Bedankt aan de volledige Forty Two Crew voor deze topbeleving!

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers