Waarom Matthieu vindt dat elke ondernemer moet open staan voor feedback.

December 12, 2017

Deelnemer Matthieu Voet deelde zijn ervaring tijdens de Foundershub via deze blog.

In juni 2016 kreeg ik een telefoontje van Bert Vandebuerie met de vraag om deel te nemen aan de Foundershub, een concept dat hij samen met Inge Geerdens en Conrad Tuytte lanceerde. Het idee is eenvoudig en vooral zeer pragmatisch. Het komt erop neer dat een tiental ondernemers bij elkaar worden gebracht en hun grootste challenge van dat moment aan elkaar presenteren.

Feedback moet het ontbijt zijn van elke ondernemer

De bedoeling is dat iedereen zijn grootste challenge van het moment presenteert aan de groep aan de hand van maximum 7 slides in maximum 10 minuten. Daarna krijgt de groep een kwartier de tijd om vragen te stellen. Het meest interessante stuk volgt daarna: de observations en aanbevelingen van de groep. Je krijgt feedback over de inhoud van je challenge maar ook over de manier waarop je presenteert. Zwijgen en luisteren in deze 10 minuten was voor mij de grootste uitdaging 😉 Tot slot krijg je de tijd om te reageren en je commitments door te geven, die je aanpakt tegen de volgende keer.

Sommige opmerkingen zijn spot on en andere minder, maar dat maakt het net uitdagend. De feedback waarmee je direct aan de slag kan is goud waard. Maar ook de feedback die op het eerste zicht minder relevant is, is boeiend aangezien er altijd een reden is waarom ze wordt gegeven.

"Ik was nog nooit op een plaats geweest waar iedereen het zo goed met elkaar meent en elkaar oprecht wil helpen." Matthieu Voet

Mindblowing stuff

De eerste editie vond plaats op 4 en 5 september 2016 in Gent. Na de check in gingen we samen eten met de groep om elkaar wat beter te leren kennen. Op dat moment werd er al heel wat info uitgewisseld en ’s avonds ging ik met gezonde zenuwen “slapen”.

De dag erna begonnen we vroeg met de presentaties en wat toen gebeurde was “mindblowing”. Dit had ik nog nooit meegemaakt. De openheid in de presentaties en ook de eerlijkheid in de feedback was gewoon fenomenaal. Ik was nog nooit op een plaats geweest waar iedereen het zo goed met elkaar meent en elkaar oprecht wil helpen. De gevatheid van de observaties en aanbevelingen, de energie in de ruimte en de dynamiek tussen de ondernemers kan ik als magisch beschrijven.

If you can’t stand the heat get out the kitchen

De challenges (uit confidentialiteit kan ik de inhoud niet weergeven) en type ondernemingen die aan bod komen zijn zeer uiteenlopend waardoor het heel boeiend blijft om de oefening telkens opnieuw te doen. Dat ik na de eerste editie letterlijk 1 dag heb moeten bekomen, is het bewijs van de waarde van het concept. De intensiteit is enorm. Naast de verwerking van de informatie van je eigen case, lever je ook grote inspanningen naar de anderen toe. Ik kreeg zoveel input waarmee ik direct aan de slag wou.

Commitments waargemaakt

Toen ik de vraag kreeg om in oktober opnieuw deel te nemen voor de tweede editie van januari 2017, heb ik geen seconde getwijfeld. Vorige week werden we 2 dagen, omwille van een grotere groep, bloot gesteld aan elkaars challenge en feedback in Rotterdam. Deze keer wat verder van huis om de terugreis bewust wat langer te maken zodat je tijd krijgt om alles te laten bezinken. Het was een gevarieerde groep met “oude bekenden” uit de eerste editie maar ook heel wat nieuwe gezichten, klaar om de uitdaging aan te gaan. Het gaf mij energie te horen hoe de “oude bekenden” keihard aan slag waren gegaan met de feedback en hoe ze zich aan hun commitments hadden gehouden.

De tweede editie werd er ééntje met minstens evenveel intensiteit, eerlijkheid en waardevolle feedback. Ik weet wat te doen tegen de volgende sessie in september. 

Als je kan omgaan met feedback en intens leerrijke momenten zoekt, dan hoop ik dat ik jou daar zal ontmoeten!

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers