Frans Colruyt: "Weet als bedrijfsleider wanneer je ego het overneemt"

April 25, 2019

Frans Colruyt heeft in 2019 na bijna 30 jaar een operationele stap opzij gezet binnen de Colruyt Group. Tijdens een Meetin-(g) the CEO sessie keek hij terug op zijn rijkgevulde carrière en deelde hij zijn visie en ervaring met een groep van KMO bedrijfsleiders uit diverse sectoren. Hij sprak heel open over zijn eigen leiderschapsstijl, de feedbackcultuur binnen Colruyt en wat zijn sabbatical hem heeft geleerd.

Frans is al van jongsaf gepassioneerd door techniek en auto's. Na zijn studies automechanica heeft hij enkele jaren in de auto-sector gewerkt. Toen hij bij Colruyt aan de slag wou, moest hij - net zoals iedereen - de klassieke sollicitatieprocedure volgen. Dit was en is nog altijd de policy van het bedrijf. Hij werd aangenomen en bekleedde daarna heel wat functies: van werkvereenvoudiger tot chef stapelplaatsen, van aankoop tot directeur technische dienst en algemeen directeur Spar Retail. In elke job heeft hij heel veel geleerd over zichzelf. In 2011 nam hij een sabbatperiode van vijftien maanden. Hij ondernam toen ook een stuk van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Hij wilde 'even zijn geest leegmaken de essentie van het leven terug te zoeken'. In september 2012 keerde hij terug als COO. De bedoeling was om 5 jaar te blijven. Het is bijna 7 jaar geworden en sinds 1 februari 2019 is hij operationeel niet meer elke dag actief. Nu is het tijd voor andere dingen. Wat dit juist is, weet hij zelf nog niet. 

"Ik vind het belangrijk om bereikbaar te zijn, maar ik zorg ervoor dat ze mij zo weinig mogelijk nodig hebben." Frans Colruyt

Tijdens deze intieme interactieve sessie, die volledig gebaseerd was op de vragen van de aanwezige ondernemers, deelde hij heel wat inspirerende inzichten:

1. Duw je angsten niet weg. Durf ze onder ogen te zien. Daar ligt vaak de oplossing van een probleem.

2. Ik vind het fantastisch als (jonge) mensen met ideeën en initiatieven afkomen. Het stretcht me maar houdt mij scherp als bedrijfsleider.

3. Zorg voor een duidelijk en gedeelde visie en lange termijn strategie. Creëer een cultuur waarbij iedereen alles kan zeggen vanuit vertrouwen in elkaars juiste intentie. Maak alles bespreekbaar. Dan is ruzie maken iets constructiefs

4. Durf af en toe eens zeggen als bedrijfsleider: "ik weet het niet, help mij."

5. Vertrek altijd van positiviteit en vanuit een positieve kijk op de wereld.

6. Ego is niet negatief. Probeer je wel bewust te zijn wanneer je ego het overneemt. Dan wordt het gevaarlijk.

7. Geef je medewerkers de kans om hen ook op persoonlijk vlak, los van hun jobinhoud, te ontwikkelen. Dit kan heel wat problemen op de werkvloer vermijden.

8. Heb de moed en de kracht om dingen die niet juist zitten, te benoemen en op te pakken. Laat ze niet sluimeren. Meestal gaat het om persoonlijke dingen of ego-stuff zoals ‘Ik voel me niet gehoord’.

9. De belangrijkste taak van een bedrijfsleider is om het DNA te bewaken: de waarden, de missie, de visie en de strategie.

10. Op lange termijn (kunnen) denken geeft een grotere kans op succes. Het duurt soms wat langer om beslissingen te nemen maar daardoor verkleint de kans op foute beslissingen.

11. Als je spreekt over groei, bepaal dan vooraf wat dit juist betekent. Welke soort groei wil je?

12. Ik vind het belangrijk om bereikbaar te zijn maar ik zorg ervoor dat ze mij zo weinig mogelijk nodig hebben.

13. Een sabbatical is verhelderend om dichter bij jezelf te komen en je innerlijk kompas te kunnen volgen: wat doe ik het liefst? 

14. De definitie van succes? Je eigen pad volgen

Oprechte dank aan Frans Colruyt en de aanwezige bedrijfsleiders voor de open mindset en de bereidheid om te leren van elkaar door jullie kennis en ervaring te delen. 

Op 21 oktober is er een volgende Meet-in(g) the CEO met Jef Colruyt.

Van harte welkom. Bekijk hier de praktische info.

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers