Hoe vind jij nog de weg in alle advies rond voeding, stress en beweging?

February 25, 2019

Jouw gezondheid, je meest kostbaarste bezit. De voorwaarde om vitaal, energiek en daadkrachtig je ondernemersambities waar te maken.

 

Gezondheid, een term die alles omvat maar tevens ook zeer vaag is.

Wat is gezondheid?

Wanneer ben je gezond?

Wat betekent gezondheid voor jou?

 

Er zijn verschillende invalshoeken waarover al wat bekend is. Toch zijn er nog veel vraagstukken en uitdagingen waarmee we nog steeds mee kampen.

 

Wie heeft er gelijk? Wat is "fake news"?

Wie ziet het bos nog door de bomen? Vind jij de weg nog in alle gezondheidsadviezen?

Ik hoor vaak, ‘Wat is nu wel goed voor mij?’. Vanuit de medische ontwikkeling verkrijgen we de laatste tijd veel nieuwe en bijkomende informatie die nuttig kunnen zijn in functie van gezondheid. Soms lijkt het dat de ene nieuwe informatie de andere tegenspreekt of omgekeerd. Dit zorgt natuurlijk voor onduidelijkheid. Het creëert de indruk dat men vanuit de wetenschap het zelf ook niet zo goed weet .

 

Is het dan zo, dat sommige onderzoeken en resultaten ‘Fake News’ zijn?

 

Zeker niet. Maar elk resultaat en elk onderzoek moet binnen de gegeven context bekeken en begrepen worden. Meestal kan je niet elke info en onderzoek veralgemenen en doortrekken naar grotere gezondheidsvragen.

Als het over gezondheid gaat kan je terugvallen op iemand die je altijd de juiste info kan bezorgen, nl. JOUW LICHAAM.

 

We hebben geen tijd om te luisteren naar de signalen van ons lichaam.

Jouw lichaam, de beste coach

Onze gezondheid wordt bepaald door de geoliede machine van het lichaam. Het is een radarwerk, dat je kan vergelijken met dat van een zwitsers uurwerk, wanneer onze gezondheid optimaal is. Eén hapering in een tandwiel kan het hele systeem doen vertragen en/of vastlopen.

Het intelligent systeem dat ons lichaam bezit, stelt ons in staat om zich telkens aan te passen aan elke kleine hapering. Het beschikt over tal van oplossingen om via alternatieve processen hetzelfde resultaat te bekomen. Dit is weliswaar minder efficiënt en minder gewenst maar het stelt ons in staat onze dagdagelijkse werking verder te zetten (lees: overleven).

Het aanwenden van een alternatieve oplossing gaat echter steeds gepaard met productie van stoffen en of producten die minder gewenst zijn in het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de onvolledige verbranding waarbij energie wordt geproduceert met onvoldoende zuurstof. Een ander voorbeeld is het extra belasten van bepaalde systemen die meer moeten werken dan gewenst, waardoor overbelasting kan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan je rug wanneer de belasting te weinig wordt opgevangen door de benen.

Beide bovenstaande genoemde situaties zijn echter zeker niet schadelijk wanneer deze kortstondig aanwezig zijn en waarbij het lichaam nadien tijd krijgt om zich opnieuw te herstellen. Het wordt echter schadelijk wanneer deze alternatieve processen gedurende langere tijd dienen te werken en het lichaam geen tijd krijgt om hiervan te herstellen. Dit veroorzaakt een sneeuwbaleffect dat met de tijd ook andere systemen aantast.

Your Health Tour

Het in kaart brengen van de mogelijke oorzaken van "een hapering" kan je onderverdelen in 3 domeinenstress, voeding en bewegen. Op elk van deze 3 domeinen zijn er mogelijk storingen die ons lichaam uit balans kunnen brengen. Gecombineerd met het feit dat we allemaal uniek zijn met onze unieke eigenschappen is dit ook voor elk van ons een ander verhaal.

 

Voeding – welke voedingsbestanddelen zorgen voor voldoende energietoevoer en welke voeding ervaart jouw lichaam als moeilijk en vraagt het juist veel energie om het te kunnen opnemen. Bepaalde stoffen kan je lichaam ook soms helemaal niet opnemen waardoor je onbewust je lichaam onnodig belast.

 

Stress – de persoon wie je bent, de persoonlijke eigenschappen die je bezit bepalen mee hoe je reageert op verscheidene situaties. Bepaalde situaties kan je ervaren als vermoeiend en stresserend en andere situaties eerder motiverend en ondersteunend.

 

Beweging – de houding en activiteiten die je hebt gedaan bepalen mee hoe je lichaam zich heeft aangepast. Dit komt tot uiting in de manier hoe je vandaag beweegt. De aanpassingen zorgen ervoor dat bepaalde zones een verminderde beweeglijkheid vertonen die andere zones verplichten om meer te doen.

De Your Health Tour is een 3-daagse opleiding waarbij je de mogelijkheid krijgt om meer inzicht te krijgen in de werking van jouw lichaam op de domeinen van voeding, stress en beweging. Je krijgt op de 3 niveaus persoonlijke inzichten. We stellen samen een actieplan op om deze info om te zetten in de praktijk.

Deze 3-daagse kan je omschrijven als een uniek netwerkmoment met en tussen ondernemers waarbij jouw gezondheid centraal staat. Het is een investering om (de signalen van) je eigen lichaam beter te leren kennen.

Check hier het programma en alle praktische info.

 


Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Geschreven door Jeroen Klinckaert van Intelligent Motion

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers