Kan een bedrijf enkel gezond zijn als het groeit?

June 26, 2020

Groei, in welke richting dan ook, is zowat het meest gebruikte woord in een gesprek tussen ondernemers. Daarentegen is het ook een heel ruim te interpreteren en zeer subjectief gegeven. "Groei" was vandaag het topic was tijdens de online klankbordsessie met een vaste groep van 8 ondernemers die we maandelijks organiseren. Met als bedoeling om elkaars blik te verruimen, nieuwe invalshoeken te horen en jouw eigen visie over een concreet thema met de groep te delen. Het ging over de manier van werken van Jeff Bezos, over de zin en onzin van groeien, tot kapper Mohammed die met liefde en passie zijn klanten een échte beleving bezorgt, zonder dat zijn kapperszaak daarom groeit.

Wat is jouw definitie van groei?

Dat was de vraag waarmee we de maandelijkse klankbordsessie hebben ingestoken. Iedereen kreeg het woord om zijn of haar eigen invulling te geven. Omdat er heel wat interessante dingen gezegd zijn, delen we die graag.

Groei is een beperkende term

Het woord "groei" alleen dekt de lading niet. Evenwichtige groei is een beter gekozen term. Groei kan in omzet zijn, in kwaliteit, werktevredenheid of klantentevredenheid. Groeien is niet alleen meer klanten maar vooral ook betere klanten. De vraag is altijd: hoe kan je groei realiseren vanuit jouw kernwaarden?

Groei is geen doel maar een resultaat

Het is een gevolg van de gekozen strategie. Het heeft ook niks te maken met de gezondheid van een bedrijf. Kan een bedrijf enkel gezond zijn als het groeit?

80% van de financieel gezonde bedrijven groeien niet. Het zijn vooral de fenomenale groeibedrijven die de media halen. Daarom lijkt het alsof (enkel) dit de norm is. Terwijl de realiteit natuurlijk anders is.

Groei is een verdieping van je service

Het continue verbeteren en efficiënter maken van je service naar je klanten, is ook een vorm van groeien. De klant mag vooral niet de dupe zijn van je bedrijfsgroei. Als je klant voelt dat je groeit, ben niet juist aan het groeien.

Groei is ambitie

Groei heeft te maken met wat jouw persoonlijke ambitie is als ondernemer. Hoe gelukkig word je van welke ambitie? Het slaat ook op je persoonlijke groei.

Hoe goed leer je jezelf kennen? Kom je dichter bij wie je écht bent? Kortom: een groter zelfbewustzijn.

Groei is meesterschap creëren

Als bedrijfsleiders is het belangrijker om ervoor te zorgen dat je meesterschap kan creëren bij je medewerkers. Dit kan betekenen dat je altijd probeert om beter te doen. Of dat je uitleg geeft aan anderen over hoe je iets kan leren, door het volledig te ontrafelen. Want het is niet omdat je een goeie voetballer bent, dat je kan uitleggen hoe je een bal in de winkelhaak moet trappen.

Hoe kan je jouw meesterschap doorgeven aan anderen? Je kan goed zijn in wat je doet, anderzijds hoeft het daarom niet je passie te zijn. Je hebt mensen die niet gepassioneerd zijn door hun job. En da's ok. Verwachten dat elke medewerker dezelfde betrokkenheid en evenveel engagement toont zoals de bedrijfsleider, is de lat té hoog leggen. Dit leidt alleen maar tot ontgoochelingen.

We zijn benieuwd naar jouw definitie van groei.

Geef jouw invulling ervan door dit artikel te delen en om op die manier anderen te inspireren. Bedankt!

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers