Klantentevredenheid begint bij gelukkige medewerkers

Jef Colruyt was ongetwijfeld de man die op de meeste deelnemers van de Connexi-tour de grootste indruk naliet. Niet door een grootse aanpak, integendeel. We kunnen allemaal leren van zijn integriteit en de manier waarop hij in het leven staat. Deze man is duidelijk niet zomaar de topman bij Colruyt Group. De eenvoud die de retailer typeert, vinden we ook terug bij de CEO

Ik introduceer je Jef Colruyt, een charismatisch ondernemer die van het leven en zijn medewerkers houdt en bovendien niet bang is om op zijn bek te gaan.

Eenvoud

Colruyt staat voor eenvoud: simplicity in retail. Een sterke claim die hen onderscheidt van anderen. Efficiëntie zit in de kern van de onderneming ingebakken.Hoe kunnen we iets dat enorm complex is, herleiden tot iets wat eenvoudig ervaren wordt? Dit is de vraag die Colruyt zich elke dag opnieuw stelt bij alles wat ze doen.

Durf

Retail is detail, de kracht zit in de kleine details die klanten zien en voelen alsook in de mogelijkheid van de organisatie om in te spelen op wat er zich voordoet. Je moet heel veel uitproberen en durven falen om te slagen. Colruyt kijkt daarbij naar nieuwe trends en zoekt niches waarop kan ingespeeld worden. Denk aan onder andere de lancering van versmarkt Cru.

Dit zijn de 5 grote trends waar Colruyt rekening mee houdt:

1. De trend naar duurzaamheid en gezondheid

2. De trend van toenemende complexiteit en tegelijk ook transparantie

3. De trend naar diversiteit en de polariteit die daarmee gepaard gaat

4. De trend naar peer to peer: mensen zoeken oplossingen onder elkaar

5. De trend naar partnership, denk aan cocreatie

Op basis hiervan maakt Colruyt de doorvertaling naar retail. In een strategisch plan wordt vervolgens bepaald hoe Colruyt hierop kan inspelen en een bijdrage kan leveren. Het eist vervolgens ondernemerschap om tot actie over te gaan.Dat ondernemerschap wordt bij elke medewerker gestimuleerd. Als iemand een sterk idee heeft en dit goed onderbouwt, krijgt die het vertrouwen én de ruimte om het nieuwe project aan te vatten. De nodige tijd, beslissingsbevoegdheid en budget worden daarvoor ter beschikking gesteld. Dit leidt tot arbeidsvreugde en vergroot het ondernemerschap nog meer bij de mensen.“Fouten maken mag, zolang je er maar lessen uit leert. Gemiddeld heb je immers 4 pogingen nodig voordat er 1 lukt. Wij ondersteunen een sfeer die dit ondersteunt.” 

Integer

“Soms kom ik thuis als een flikkerende kerstboom en dan moet de stekker er even uit,” grapt Jef Colruyt terwijl hij ons vertelt hoe meditatie hem dichter bij zichzelf brengt. Het helpt hem om tot de essentie te komen van wie hij is. “We worden immers allemaal naakt geboren en verlaten allemaal naakt deze aardbol. Wat we meenemen is de essentie van ons zijn.” klinkt het. "Je moet je eigen afweermechanismes kennen en in de spiegels durven kijken die de buitenwereld je voorhoudt. Zij helpen je tot inzichten te komen die je vervolgens zelf moet oplossen. Zo kom je dichter bij jezelf en word je gelukkiger."Jezelf graag zien is dus belangrijk. Het cliché klopt: enkel dan kan je ook een ander graag zien. Vanuit dit geloof vindt Jef Colruyt het niet alleen belangrijk om zelf gelukkig te zijn maar hecht hij ook veel belang aan het geluksgevoel bij zijn medewerkers. Klantentevredenheid is bij Colruyt geen doel op zich maar het resultaat van gelukkige medewerkers.

Colruyt en de gelukscultuur

Colruyt wil actief bijdragen aan dat geluk en schept een cultuur waarin dit mogelijk is. Dat doet het met allerlei initiatieven. Medewerkers kunnen eraan deelnemen om beter inzicht in zichzelf te krijgen en te groeien als persoon. Op die manier werken ze aan hun eigen geluk. Ook is er onder andere de mogelijkheid tot Zazen (meditatie), Yoga, MBTI (persoonlijkheidstest), … Daarnaast worden ook meer technische en job gerelateerde trainingen voorzien. Deze “opleidingen” worden allemaal in house aangeboden. Hierbij wordt zowel gewerkt met interne als externe trainers. Een interessante aanpak die jij als ondernemer zeker ook moet overwegen in de manier waarop je jouw team motiveert en inspireert.

Photo credits zwart-wit foto: Sixshooter.be

Door Lien Desmet 

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers