Talent is weten wat je niet kan.

Il faut le faire… Vanaf je 14de elke dag aan het werk zijn, inclusief weekends, feestdagen en vakanties. Op je 38ste al 24 jaar dag en nacht bezig zijn met topsport. Ik las onlangs dat Jeroen Meus, bekend van het kookprogramma Dagelijkse Kost en het Haute Dog concept Würst, het vanaf 2017 wat rustiger aan wil doen. Je zou voor minder…  “Ik dacht om op 55 jaar in pensioen te gaan, eigenlijk ben ik het nu al. Ik doe alleen nog waar ik goesting in heb. Het is tijd voor familie”. Zijn verhaal in Goesting magazine bracht geweldige herinneringen naar boven.

Op 6 april 2016 mochten we met een groep van 10 Connexi ondernemers op bezoek in de studio van Dagelijkse Kost. Het was de kick-off van de 3de Inspiration Tour. Iedereen was heel benieuwd om het verhaal achter de BV-kok te horen: wie is Jeroen de ondernemer?

Het was een frisse woensdagnamiddag in Leuven. We werden hartelijk ontvangen in zijn wereldberoemde open keuken. De nostalgische kickertafel, de plankenvloer en de huiselijke inrichting zorgden direct voor de juiste, informele sfeer. Alsof hij ons al jaren kende, begon hij gepassioneerd te vertellen over zijn jeugd. Op zijn 15de werd hij opgemerkt door Igor, later zijn mentor én de man waarmee hij restaurant Boardroom heeft uitgebouwd. “Hij heeft mij heel hard aangepakt omdat hij veel potentieel zag. Ik heb heel veel te danken aan hem”. De onderliggende boodschap was om je als ondernemer op te trekken aan de mensen die écht in jou geloven.

Wie ben ik?

“Tijdens mijn opleiding heb ik maar één ding geleerd: koken voor een topsegment. 2013 was een sleuteljaar. Ik wou af van het al het sterrengedoe.” De eerlijkheid waarmee hij dit vertelde was heel intens. Het feit dat je jezelf in vraag durft stellen is zo krachtig: “klopt dit nog met wie ik ben?“. De conclusie was dat hij terug naar de basis wou: gewoon goed koken voor een ruim publiek.

Wat volgde was een inspirerend verhaal over talent, trial & error en (gebrek aan) visie. Hij evolueerde van kok tot ondernemer. Wat hij tot op vandaag heeft geleerd?

Talent is weten wat je niet kan

> Vergeet niet om af en toe stil te staan

> Vrijheid is loslaten

> Verwacht niet dat anderen hetzelfde denken zoals jij

  

De passie voor mensen kwam heel duidelijk naar boven. “Alles draait rond mensen. We hebben een fantastisch team. Ik wil met iedereen aan de eindmeet komen, waar die ook ligt.” Dit is momenteel zijn belangrijkste missie. Vandaar zijn pleidooi om af en toe stil te staan en te luisteren of iedereen nog mee is in je verhaal. “Zwijgen is goud. Kijk en luister, vanop de achtergrond. En je zal heel veel leren over je medewerkers én over jezelf.”

Geen klanten maar gasten.

Het einde stond volledig in het teken van klanten. “Eigenlijk heb ik geen klanten, maar gasten. Onderschat ze niet. Neem ze au sérieux. Sommigen durven daar al eens tegen zondigen.” De afsluitende quote was de perfecte samenvatting van een authentieke en onvergetelijke avond: “champaign for my real friends, real pain for my champ friends”.

Bedankt voor de beklijvende avond. Proficiat met je de keuze die je maakt. Geniet van je welverdiende “pensioen”.

 

Bekijk hier de datum en het programma van de volgende Inspiration Tour.

 

 Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers