Waarom Marc Herremans de mindset heeft van een topondernemer

January 30, 2019

Deze week was ik aanwezig op het Etion Winterevent. Dé reden om mij in te schrijven was het feit dat Marc Herremans als één van de sprekers stond geprogrammeerd. Ondanks dat ik zijn verhaal ondertussen ken, blijft hij mij altijd opnieuw inspireren. Zijn mindset is die van een topondernemer.

Nog meer dan wat hij zegt, is de emotie en passie waarmee hij vertelt dé reden waarom je in de zaal een speld kon horen vallen. Hij vergeleek het leven met een kaartspel waarbij je sowieso goeie en slechte kaarten krijgt. "Beseffen we genoeg dat we van bij de geboorte een goede kaart in handen krijgen? Als kind geboren worden in België of in een Afrikaans land is een wereld van verschil. We hebben als mens de neiging om te focussen op wat we niet hebben in plaats van dankbaar te zijn voor de luxe waarin we leven."

Marc Herremans was altijd gepassioneerd door sport. Op zijn 16de wou hij gaan boksen maar hij mocht niet van zijn ouders. Enkele jaren later kreeg hij de triatlon microbe te pakken. Zijn grote droom was om deel te nemen aan de Ironman van Hawaii. Op zijn 27ste was het zover en eindigde hij als jongste deelnemer op de 6de plaats.

In 2002 was Marc op trainingskamp op Lanzarote toen het noodlot ongenadig toesloeg. Hij viel zwaar tijdens een afdaling. Het verdict was hard... hij werd veroordeeld om de rest van zijn leven in een rolstoel door te brengen. Als voormalig paracommando, meubelmaker, vrijwillige brandweerman en professionele triatleet leek het leven geen doel meer te hebben. Die deprimerende gedachten duurden slechts één dag na de operatie omdat de neef van Marc hem kwam bezoeken. Hij sprong op zijn bed en knuffelde hem en zei: "Oom Marc, ik ben zo blij dat je terug bent". Op dat moment, en met die woorden besefte Marc dat hij geluk had dat hij nog leefde. In tegenstelling tot veel andere mensen had hij een tweede kans gekregen.

Mijn rug was gebroken maar mijn dromen niet

Die avond na het bezoek keek Marc naar zijn bucket list die hij voor zijn ongeluk had gemaakt:

- de Ironman van Hawaï winnen

- de Crocodile Trophy rijden

- vader worden.

"Mijn rug was gebroken maar mijn dromen niet. Ik wou verder met mijn leven en besefte dat ik geluk heb gehad. Ik wilde mijn dromen vervullen met hulp van familie en vrienden. Ik begon harder te trainen dan ooit." Marc slaagde erin, ondanks zijn volledige verlamming vanaf de borst, om in de 2006 Wereldkampioen Ironman te winnen. Een jaar finishte Marc als eerste en enigste rolstoelatleet tijdens The Crocodile Trophy, de zwaarste mountainbike-wedstrijd ter wereld. Hij is ondertussen ook trotse vader van 3 kinderen.

Fighting Back

De rode draad doorheen zijn leven is dat elke tegenslag een kans is om terug te vechten. Deze quotes zijn mij bijgebleven en doen mij denken aan de mindset van een topondernemer:

  • Do what you can, where you are, with what you have
  • If you choose hope, anything is possible
  • You can only find your limits by pushing them
  • Do everything something that gets you closer to your dream
  • If you're still alive, there's always a way to fight back
The best is yet to come

Hij eindigde door de vergelijking te maken tussen ondernemen en topsport. "Als ondernemer heb je ook heel wat tegenslagen te verwerken. Je komt ook in situaties die uitzichtloos lijken. Soms is het afzien. Zelfs dat zie ik als een voorrecht. Je hebt altijd de keuze: op de grond blijven liggen of rechtstaan. Terugvechten is de basis om jouw dromen te verwezenlijken. Leef met de gedachte dat het beste nog moet komen."

Marc Herremans is voor mij de vermenselijking van veerkracht en doorzettingsvermogen. Hij inspireert op een onnavolgbare manier met een mix van emotie, passie, bescheidenheid, ambitie en levensvreugde. Veel succes Marc in alles wat je doet en... the best is yet to come!

Geschreven door Bert Vandebuerie


Marc is de drijvende kracht achter fantastische projecten zoals U/Turn, die wil mensen met een beperking laten inzien dat een beperking geen beperking van het leven mag vormen, en To Walk Again

Leer hier meer over de link tussen mindset, stress en beweging.

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers