"Mensen zijn de sleutel tot succes"

Ghelamco Arena. Woensdagochtend 28 oktober. 7u. Als 14 onbekenden stapten we samen op de Connexi-bus om het Vlaamse landschap te doorkruisen op zoek naar nieuwe inzichten bij Francky Dury, Jef Colruyt, Dixie Dansercoer, Duco Sickinghe en nog vele anderen. Bijna 36u later scheidden onze wegen. We namen afscheid als gemotiveerde “likeminded people” die vastbesloten waren om aan de slag te gaan met alle opgedane inspiratie.

Wat daartussen gebeurde probeer ik te vatten in wat volgt. Niet eenvoudig… Want in sessies van een 2-tal uur deelden bovenstaande individuen hun persoonlijk verhaal, inzichten en keukengeheimen. Bepaalde elementen kwamen echter als een rode draad terug in hun verhaal. Ik kwam tot 3 vaststellingen en daar zoom ik graag op in.

Connectie dankzij Connexi

Déconnecteren en tegelijk connecteren, duurzame contacten opbouwen, kennis delen en sector overschrijdend ervaringen uitwisselen op de bus en tijdens de sessies met de gastsprekers. Die zaken staan centraal tijdens de 3-daagse “inspiration tour” van Connexi, een initiatief van de 35-jarige Bert Vandebuerie.

“Het idee begon te borrelen na een gelijkaardige tour in Silicon Valley. Na het succes van de eerste inspiration tour dit voorjaar en de enthousiaste reacties van de deelnemers toen besefte ik des te meer hoeveel nood er is aan dit soort diepgaande connectiemomenten.” vertelt Bert Vandebuerie enthousiast. "Er zit heel wat toekomstmuziek in dit initiatief”, zegt Bert overtuigd. De groeiambitie, de zoektocht naar ideeën voor hun bedrijf alsook de goesting en passie voor het ondernemerschap verbindt de deelnemers die vaak een heel uiteenlopende achtergrond hebben.

De rode draad: 3 vaststellingen

1. Mensen zijn de sleutel tot succes

Alles staat of valt met het jouw team. Investeer dus in je mensen zodat ze hun volledig potentieel kunnen benutten binnen je organisatie.Bubble Post gaat heel ver met hun zelfsturende teams. Dit betekent dat ze met een heel vlakke structuur werken. Intern worden bijvoorbeeld geen functietitels gebruikt. Benjamin Rieder, medeoprichter van deze ambitieuze startup, legde ons uit hoe je mensen op deze manier stimuleert om mee te bouwen aan het bedrijfsverhaal. Zijn grote inspiratiebron is Ricardo Semler, CEO van het Zuid-Amerikaanse bedrijf Semco. Bij nagenoeg alle sprekers kwam de trend naar een vlakke bedrijfsstructuur aan bod.Wim Ballieu en Duco Sickinghe benadrukten beiden het belang om je team maximaal in ervaringen te laten delen. Daarvoor moet je verder gaan dan zaken die jij ziet, weet of opmerkt aan hen te vertellen. Ze moeten het zelf beleven. Zo nam Wim Ballieu zijn volledige Balls & Glory team mee naar de boerderij van zijn grootouders om er samen het ganse proces te beleven. Bubble Post doet dan weer elk kwartaal een job swop om te vermijden dat er eilandjes ontstaan.

Jef Colruyt

Colruyt deelde een waardevolle tip voor ondernemingen die iets nieuws willen beginnen: “zorg dat je een team hebt dat enkel aan top van het bedrijf moet rapporteren en aan niemand anders. Stimuleer bovendien dat ze een netwerk bouwen. Bescherm deze entiteit: anders worden ze te snel afgemaakt door de anderen en heeft het initiatief geen kans op slagen.” 

2. De coachende leider

De tijd van autoritair leiderschap waarbij mensen worden gedwongen om iets te doen, lijkt definitief voorbij. Het tijdperk van de coachende leider die zijn team inspireert en motiveert is des te meer aan de orde.

Herman Van de Velde sprak over de “3D leider”, de leider met een driedimensioneel perspectief:

  • In de lengte d.w.z. met oog op lange termijn
  • In de breedte d.w.z. rekening houdende met alle stakeholders
  • In de diepte d.w.z. vanuit waarden waarvan je nooit zal afwijken
Dixie Dansercour

Duco Sickinghe vatte het als volgt samen: “een leider biedt perspectief. Hij weet waar hij naartoe wil, maar weet niet hoe en doet het niet zelf. Daarom is er nood aan nog 2 ander type leiders in het team: diegene die weten hoe het moet en diegene die een team kunnen motiveren.” Poolreiziger Dixie Dansercoer bedrukte dan weer het belang van de pioniersrol. Een pionier heeft alles in huis om aan te tonen dat er meer mogelijk is dan de norm. Op school wordt helaas te veel nadruk op de norm gelegd. Hier moet dringend verandering in komen.

3. Authenticiteit, charisma en veerkracht

Wat echt opviel: het authentieke karakter van de meeste gastsprekers. Net als hun veerkracht en de manier waarop ze hun bedrijf op een uiterst wendbare en flexibele manier aansturen. Stuk voor stuk zijn ze enorm positief ingesteld en solution-focused in plaats van zich blind te staren op problemen. Nagenoeg allemaal benadrukten ze het belang van transparantie en directe communicatie. Zet zelf de eerste stap door je fouten te kunnen toegeven. Zo creëer je een cultuur van ondernemerschap bij je medewerkers en schep je ruimte voor initiatief waarbij er kan en mag gefaald worden. Dat is fundamenteel.Een baas die zich kwetsbaar opstelt en toegeeft dat hij beperkingen heeft - en daar geen excuses voor zoekt en zijn worsteling deelt - is niet langer de baas: hij is een leider. Peter Leyman onderstreepte dat het belangrijk is om de work-life balance te respecteren en je als ondernemer te laten coachen. Zo’n coach geeft je niet alleen neutraal advies: ook biedt hij een luisterend oor. Hij houdt je een spiegel voor en laat je stilstaan bij wie je bent. Zo vermijd je dat je een richting inslaat die niet strookt met je persoonlijke missie. Ook de nuchterheid en eenvoud die vooral ondernemers zoals Benjamin Rieder, Wim Ballieu en Jef Colruyt typeert blijft hangen. “Men vroeg me vaak wat mijn concept was en verwachtte toen waarschijnlijk een heel ander antwoord, maar het is simpel: veel goesting, energie, volharding en creativiteit.” haalde Jef Colruyt aan.

Zin in meer? Lees hier meer over de sessies van Francky Dury, Evi Renaux en de charismatische Jef Colruyt. Als je het zelf aan de lijve wil ondervinden wat zo’n inspiration tour met je doet, reserveer dan nu al je zitje bij Connexi voor de volgende editie.

Photo credits: Sixshooter.be

Geschreven door Lien Desmet 

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers