Mijn grootste uitdaging als ondernemer: onze groei niet tegenhouden.

July 8, 2021

Geschreven door Aelbrecht Van Damme, CEO van The Harbour, één van onze Foundershub Connexi's.

Enkele weken geleden nam ik deel aan de Foundershub, waar ik, samen met enkele andere ervaren ondernemers, aan mezelf werkte. Vroeger dacht ik dat al mijn uitdagingen wel zelf kon oplossen, maar ik heb al snel gemerkt dat dat niet zo is ;)

Toen Bert, de founder van Connexi, mij een tijd terug vroeg om deel te nemen aan zulke weekends, heb ik daar niet lang over getwijfeld. Dat ik omringd zou zijn met andere ondernemers, die in hetzelfde schuitje zitten, was één van de doorslaggevende factoren.

Ook over mijn grootste uitdaging op dit moment moest ik niet lang nadenken. Sinds de eerste lockdown, zijn zowel WinWinner als The Harbour gigantisch snel beginnen groeien. Het aantal bedrijven dat op andere manieren financiering moet vinden, is hard gestegen. Wat voor mij weinig ruimte liet om als co-founder en CEO op een normale manier mee te groeien.

Hoewel ik al even CEO ben, fungeerde ik vaak nog als consultant binnen onze dossiers en deed ik nog ander praktijkwerk. Al het praktische dat bij het runnen van een bedrijf komt kijken, deed ik vaak tussendoor. Maar plots moesten we én snel mensen aannemen én voldoende cash voorzien, én nieuwe kantoren zoeken… Alles om onze snelle groei te ondersteunen.

Ik had als CEO behoefte aan een ander takenpakket.

CEO zijn is een fulltime job

Mijn werk als CEO veranderde naar een fulltime job, die ik niet meer zomaar tussendoor kan doen. Wat betekende dat mijn rol binnen het bedrijf ook moest veranderen. Ik kon plots niet meer elk dossier vastpakken, zelf in het veld staan. Mijn dag telt ook maar 24 uur, waarin ik ook nog graag mijn twee kinderen zie.

Tijdens die tweedaagse mocht ik dus mijn grootste uitdaging op tafel gooien: hoe vul ik mijn veranderde rol als CEO in? Nadat ik mijn verhaal verteld had, mochten de andere ondernemers zeggen hoe ze me gepercipieerd hadden, op een objectieve manier. Een van hen zei dat ik vol passie en energie praatte als het over de groei en potentieel van onze bedrijven en onze mensen ging. Dat deed me nog meer beseffen dat ik als CEO behoefte heb aan een ander takenpakket.

Elke onderneming heeft zijn probleem

Uit de feedback en het advies van mijn eigen challenge heb ik veel geleerd, maar ook -niet onbelangrijk- van de challenges van de andere ondernemers. Zo vroeg iemand: hoe kan ik mezelf onmisbaar maken in mijn bedrijf? En dat is au fond dezelfde vraag die ik mezelf stel. Als ik misbaar ben, dan kan het bedrijf op een sneller tempo groeien en ben ik niet langer de bottleneck. Dat deed me beseffen dat iedere founder op zijn manier met deze uitdaging zit.

De strategie van van jouw bedrijf werk je niet uit tussen de soep en de patatten.

In welke sector je ook zit, of hoe klein je bedrijf ook is, elke ondernemer worstelt met deze uitdaging. We kunnen dus veel van elkaar leren. Vanuit mijn eigen challenge en die van de andere ondernemers, heb ik alvast de volgende lessen getrokken:

  1. De strategie van een bedrijf werk je niet tussen de soep en de patatten uit. Het is een fulltime job.
  2. Een klassieker: als CEO moet je aan je bedrijf werken, niet in je bedrijf.
  3. Delegeren is geen synoniem van controleren.
  4. Mensen gaan pas ownership nemen als je ze jouw volledige vertrouwen geeft.
  5. Communiceer duidelijk en eerlijk naar jouw team over jouw rol en wat je van hen verwacht.
  6. Vergeet nooit waarom je het doet (de "why")

Die "waarom" durf ik soms al eens te vergeten. Ik mag niet vergeten dat ik gelukkig word van de juiste financiering vinden voor ondernemers, die dankzij ons hun groeiplannen kunnen waarmaken.

De vloek van het perfectionisme

Aan het einde van de Foundershub moesten we een concreet commitment geven, wat je dwingt om je uitdaging ook écht op te lossen. Bij mij is dat de taken oplijsten waar ik positieve en negatieve energie van krijg, dit in alle transparantie bespreken met mijn co-founder Matthias, en bekijken welke zaken ik uit handen kan geven. Die zaken delegeren, daar werk ik nu aan.

Het is gemakkelijk om te zeggen dat je dingen uit handen moet geven, maar het doen is ontzettend moeilijk - toch voor mij. De vloek van het perfectionisme. Het bedrijf is jouw kindje, je wil jouw klanten een topservice garanderen. Ergens weet ik dat ik de reflex moet maken dat we een topteam hebben en ze 100% moet vertrouwen. En dat zij ook fouten zullen maken, net zoals ik heb gedaan.

Als co-founder en CEO steeds even snel en wendbaar kunnen meegroeien met jouw bedrijf, is niet simpel. Maar je laten omringen met de juiste mensen en je openstellen voor feedback, helpt.

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers