Never forget your first believers: 5 jaar ondernemerschap

May 6, 2020

Mijn allereerste vakantiejob... Ik herinner het mij nog alsof het gisteren was. Ik was 18 jaar en een familielid had mij binnen geloodst bij Boss Paints, een verfbedrijf in Waregem. Ik mocht een maand helpen in de productie.

Mijn eerste opdracht was even eenvoudig als duidelijk: de doppen afdraaien van flessen white spirit die teruggestuurd waren omdat... de flessen moeilijk open gingen. Ik voel nog de pijn aan mijn handen als ik eraan terugdenk.

Na 2 weken kreeg ik een nieuwe job: de productieband (snel genoeg) aanvullen met lege flessen zodat die konden gevuld worden. Voor de plaats waar ik stond, hing een groot uurwerk. De tijd ging tergend traag voorbij. Om de 5 minuten naar de klok kijken zorgde ervoor dat een dag heel lang duurde.

Ik kreeg op die manier een mooie les in doorzetting en bescheidenheid. Een grenzeloos respect overviel mij voor mijn allereerste collega's-voor-één-maand die dit al jaren deden en nog jaren gingen doen.

Mijn belangrijkste les: ik wil een job doen waarbij ik de tijd vergeet en niet elke 5 min. op de klok wil kijken.

Ondernemen is de beste confrontatie met jezelf die er bestaat

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


First believers

Fast forward naar 2020. De tijd vliegt voorbij... het vakantiejob-gevoel is ver weg. Het is exact 5 jaar geleden dat ik mijn eerste concept als ondernemer mocht uittesten.

Het was vandaag - dag op dag - 5 jaar geleden dat ik voor de 1ste keer een groep ondernemers mocht meenemen op een 3-daagse Inspiration Tour. 6 mei 2015. Een moment dat ik nooit ga vergeten.

Een slapeloze nacht voor vertrek, de adrenaline om mijn allereerste groep klanten te ontvangen, de spanning om 's morgens de micro te nemen op de bus om de groep te verwelkomen. Connexi was vertrokken... letterlijk en figuurlijk.

En dit dankzij de 20 bedrijfsleiders die ons vertrouwen hadden gegeven om mee op de bus te stappen. Dankzij hen werd een idee omgezet in een concept. De ondernemersdroom werd voor het eerst realiteit.

Deze 20 "first believers" waren de basis voor het feit dat we 5 jaar later nog bestaan. En dat we met een team van gepassioneerde collega's ondernemers mogen helpen in overwinnen van hun business uitdagingen. Ik heb nog geen moment de neiging gehad om elke 5 min. op mijn klok te kijken.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


Dankbaar voor de vele tegenslagen

Het cliché klopt... Ondernemen is één grote rollercoaster. Nog straffer dan een roetsj- of achtbaan. Ik voel al 5 jaar dat ik leef. Elke dag zit gevuld met teleurstellingen en high fives. Met geluksmomenten en ontgoochelingen. Met winst en verlies. Een terugblik breng toch vooraal een gevoel van dankbaarheid naar boven.

Dankbaar... om mezelf beter te leren kennen. Ondernemen is de beste confrontatie met jezelf die er bestaat.

Dankbaar... voor alles wat ik heb mogen leren en mee-maken.

Dankbaar... voor de ontelbare fijne mensen die ik heb leren kennen.


Kunnen verliezen is belangrijk

Onder het motto, practice what you preach, hierbij mijn 10 grootste confrontaties, inzichten en uitdagingen van de voorbije 5 jaar:

 1. Je passie volgen is nog totaal iets anders dan je passie rendabel maken.
 2. Passie zorgt onderweg wél voor de nodige brandstof in de moeilijke momenten... en die zijn er meer dan iedereen denkt.
 3. Ondernemen is leren omgaan met tegenslagen. Kunnen verliezen is minstens even belangrijk als willen winnen. Doorzetten heb ik geleerd in de sport en tijdens mijn vakantiejob.
 4. Hulp vragen is de enigste manier om hulp te krijgen.
 5. Delegeren is meer dan een taak uitbesteden. Mensen verantwoordelijkheid geven om beslissingen te nemen is de voorwaarde om jezelf misbaar te maken.
 6. You can't please everyone. Durven kiezen voor een afgebakende doelgroep is op lange termijn een duurzame optie.
 7. Een juiste prijs voor jouw product of dienst bestaat niet. Het zal altijd te goedkoop of te duur zijn voor sommigen. En da's ok.
 8. Ik heb te lang gewacht om een deftig sales- en marketingplan op te stellen.
 9. Inzicht in je eigen cijfers is cruciaal. Een financieel dashboard is een noodzaak om de juiste keuzes te kunnen maken.
 10. Revenue is vanity. Profit is sanity. Cash is king.
 11. Ik heb leren genieten van het proces, van het onderweg zijn. De weg is het het doel... veel meer dan het al dan niet bereiken van een bestemming.

De belangrijkste heb ik als laatste gehouden: zonder klanten is er geen sprake van een bedrijf. Naast het zoeken naar klanten voor morgen, denk ook aan die van vandaag en gisteren. Never forget your first believers... and your last... and anyone in between.

Oprechte dank aan iedereen die de voorbije 5 jaar op het Connexi-pad is gekomen: als klant, collega-ondernemer, partner, mede-werker, leverancier, mentor, coach, klankbord, challenger, inspirator ❤️

The best is yet 2 come 🙏 Up to the next 5(0) years.

Bert Vandebuerie

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers