Een gezonde ondernemer resulteert in een gezond bedrijf

January 15, 2019

Ondernemers zijn elke dag gepassioneerd bezig met - elk op hun eigen manier - de wereld te verbeteren. Om dit op lange termijn te kunnen blijven doen, is het belangrijk om mentaal en fysiek in goeie conditie te zijn. Daarom worden ondernemers vaak vergeleken met topsporters. Is er dan een link? Of net niet? Er zijn uiteraard heel wat gelijkenissen maar ook enkele verschillen.

Kopmannen, wat leiders kunnen leren van topsporters en omgekeerd, is de titel van het boek van Jan De Schepper. "Sport kan leren van business en business van sport" is één van de openingszinnen. Het is de moeite waard om de raakvlakken te bestuderen. Mijn heilige overtuiging is dat ondernemers en bedrijfsleiders die de principes van (top)sport hanteren, succesvoller zijn. Al zijn nuances natuurlijk nodig. Een voormalig Belgische topjudoka vertelde mij onlangs dat ze ondernemen veel zwaarder vindt dan topsport: "In topsport ben je zo goed omringt door een team van coaches. Je kan je volledig focussen op presteren. Bij het ondernemen sta je er vaak alleen voor, zeker in het begin."

Wat zijn de gelijkenissen:

Zowel topsporters als bedrijfsleiders:

 • willen presteren en resultaten neerzetten
 • kunnen beide presteren onder druk
 • zijn wendbaar en hebben een groot incasseringsvermogen
 • zijn zowel solist als teamplayer

Anderzijds zijn er ook verschilpunten:

 • sporters krijgen vlugger én meer feedback
 • sporters focussen meer
 • emoties komen meer aan bod in de sport dan in het bedrijfsleven
 • sporters worden meer geconfronteerd met zichzelf
 • sporters luisteren beter naar hun lichaam en bouwen meer rust in

Vooral dit laatste is heel belangrijk. Als ondernemer werk (en leef) je net zo intensief als een topsporter, maar vergeet je soms de rust te nemen die een topsporter wel (verplicht) neemt.  Je lichaam zendt signalen uit, maar je hoort ze niet altijd.

Je bent constant op een (te) hoog tempo actief, waardoor dit na een tijd "normaal" lijkt. Voor jouw lichaam is dit niet zo. De ‘slijtage’ wordt pas op lange termijn duidelijk, wanneer de schade misschien wel onherstelbaar is. Vroeg of laat zal jouw lichaam lijden onder de constante druk. Deze signalen negeren kan ervoor zorgen dat je (chronische) pijn of stress hebt die een invloed hebben op het functioneren van jezelf en van je bedrijf.

Ondernemen is geen sprint, eerder een marathon. Luister naar de signalen van je lichaam om de marathon te kunnen uitlopen.

Hoe kan je nu meer leren luisteren naar je lichaam? Dat kan je doen door je bewust te zijn van je stressniveau: wanneer voel ik fysieke en mentale stress? Welke situaties bezorgen me meer stress? Daarnaast is voeding een heel belangrijke factor in jouw energiebalans. Bepaalde voedingsstoffen zoals groenten, fruit, koolhydraten,... kunnen een totaal ander effect hebben bij twee verschillende personen. Ook bewegen kan je heel veel leren over jouw gezondheidstoestand. De mate waarin je vloeiend beweegt oor op een juiste manier te bewegen: sporten is niet hetzelfde als beweging.

Gezondheid is de basis van alles. En toch is het niet altijd prioriteit.

Heb je als ondernemer wel eens het gevoel:

 • dat je aan razendsnel tempo werkt én leeft?
 • dat je graag meer zou willen bewegen, maar je agenda dit niet toe laat?
 • dat je op vakantie eerst enkele dagen nodig hebt om uit te rusten vooraleer je kan genieten?
 • dat je heel veel investeert in de gezondheid van je bedrijf maar (te) weinig in je eigen gezondheid?

Dan is de Your Health Tour iets voor jou. Je wordt 3 dagen heel persoonlijk begeleid rond stress, voeding en beweging. Het is een investering om jouw fysieke en mentale veerkracht als ondernemer te vergroten. Je wordt een gezondere ondernemer wat ook de gezondheid van je bedrijf ten goede zal komen.

Geschreven door Bert Vandebuerie

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers