Over de kracht van (dé)connectie

Frederik Daneels van Extra Paar Handen was één van de deelnemers van Inspiration Tour in Amsterdam. Hij omschrijft voor zichzelf hoe deze 3-daagse hem als ondernemer en als mens heeft veranderd.

Van 7 tot 9 maart 2017 was ik één van de deelnemers tijdens de 6de Inspirationtour van Connexi, het bedrijf ontsproten uit het brein en het hart van Bert Vandebuerie. Het is niet mijn bedoeling om een inhoudelijk verslag weer te geven van deze boeiende driedaagse. Wel wil ik de impact proberen te omschrijven die deze tour op mij heeft gehad, nog steeds heeft en altijd zal hebben.

Het concept heeft als doel om door déconnectie opnieuw connectie te maken. Door afstand te nemen van onze onderneming (en alles wat daar aan vast hangt), het déconnecteren, zorgen we ervoor dat we een nieuwe, hopelijk sterkere en betere connectie maken dan voorheen. Wat ik echter niet op voorhand wist en ik me pas later realiseerde, is dat het format inwerkt op verschillende niveaus.

Een deconnectie in de diepte vindt plaats op 3 verschillende niveaus: het fysieke, het mentale en het kennisniveau.

Eerst en vooral is er de fysieke déconnectie. Er is een plaats waar er wordt afgesproken. Vanaf dan geef je het fysieke roer uit handen. En dit met een aantal collega ondernemers, die je niet op voorhand hebt kunnen uitkiezen. Het heeft geen zin om je druk te maken, je bent onderhevig aan de omstandigheden die jou worden voorgeschoteld. Het besef komt dat omstandigheden nauwelijks of niet te voorspellen zijn. Wie had er gedacht dat het gesprek met Peter Vandermeersch met meer dan een uur zou uitlopen? Een agenda kan je bepalen en zo goed mogelijk vastleggen, maar jezelf de tijd en ruimte te gunnen om flexibel te zijn is onbetaalbaar. Fysieke déconnectie zorgt ervoor dat we beter kunnen omgaan met de kansen die zich aanbieden. Een te drukke agenda is moordend voor opportuniteiten die op je pad komen.

Een tweede déconnectie die gebeurt, vindt plaats op het mentale niveau. Leven in het nu is fysiek steeds van toepassing, ons lichaam is er nu eenmaal, maar op het mentale niveau leven we slechts sporadisch in het moment. Onze gedachten nemen ons mee, naar het verleden of naar de toekomst, naar een andere locatie dan waar we ons bevinden, naar een andere ideale wereld, … De kracht van een inspirator is dat hij of zij ons met onze aandacht in het nu houdt. 

Als derde factor heb je de impact op het kennisniveau. De combinatie van mentaal en fysiek los te komen zorgt ervoor dat het kennisniveau wordt verruimd. Vergaarde inzichten van vroeger, perspectieven en aannames worden bekeken vanuit een andere invalshoek. Een ondernemer is van nature een creatief persoon, die problemen (h)erkent en daar een oplossing voor zoekt. Wanneer een probleem vastzit, dan is déconnecteren een oplossing. Concreet betekent dit het loslaten van een perspectief die geen concrete antwoorden of oplossingen biedt. Het probleem heeft steeds de oplossing in zich, het anders benaderen of het vanuit een andere invalshoek bekijken, kan ervoor zorgen dat nieuwe kennis plotseling tevoorschijn komt. Een obstakel wordt plots een hulpmiddel. Déconnectie betekent op dit niveau afstand nemen van de huidige aannames en een beroep doen op anderen om een nieuw perspectief aan te nemen. Hoe kijkt die ander naar deze uitdaging en wat kan ik er van leren. Kennis delen is liefde en liefde zorgt ervoor dat de wereld ronddraait.

Wat mij het meest is bijgebleven,,is dat een leider de kunst verstaat en beheerst om de aandacht vast te houden en mee te nemen. Ben Steenstra, co-auteur met Wassili Zafiris van ‘Ik ben niet alleen op de wereld’ verstaat als geen ander wat leiderschap inhoudt en wat het betekent om een leider te zijn. 

Als conclusie van deze inspirerende driedaagse kan ik vanuit mijn persoonlijke standpunt stellen dat déconnecteren een aanrader is. De inspiratietour van Connexi is een life changing experience dat ik iedere ondernemer die zichzelf en zijn omgeving wil verruimen ten stelligste kan aanraden.

Ik had het geluk om deel uit te maken van een fantastische groep. Het was een groep van uiteenlopende mensen, elk met hun eigen inzichten, waarden en normen. Doorheen de driedaagse werden deze personen stuk voor stuk voor mij ook inspirators waar ik heel veel van heb opgestoken. Bedankt aan:

Bert Vandebuerie. Oprichter van Connexi en begeleider van deze InspirationTour. Bert is de menselijke lijm die de ondernemers met elkaar verbindt. Er is niks sterkers om mensen samen te brengen dan de passie van een man met een missie en een visie. 

Nikolas TaillieuDimension 4. Nikolas heeft op zichzelf de inzet en de motivatie gelijk aan een leger van 1000 man sterk. Eenmaal een doel gesteld, dan is er geen twijfel aan het behalen van deze doelstelling. Intelligentie en mentale kracht gecombineerd. 

Dieter ToyeTT&C. Dieter is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Is een potentieel leider met kennis van zaken en van mensen. Een analist met menselijke inzichten, die mensen kan en weet te begeleiden. 

Lieve Van de LooCV Warehouse. Lieve is de enige niet-ondernemer in het gezelschap, maar is misschien wel de grootste en warmste ondernemer van ons. Lieve verbaasde me keer op keer met de meest eenvoudige ondernemende ideeën en inzichten. 

Wim Van BuynderNext Apps. Wim is een hartelijke ondernemer, veel humor, open minded en een krak in het maken van mooie en functionele apps. Is niet voor niks gefeatured geweest door Apple zelf met het resultaat van hun eigen project: Colorcube.

Eveline Van HerreweghenYoga Life Coach. Ons gezelschap heeft het geluk gehad om een yoga sessie te mogen meemaken begeleid door Eveline. Eveline komt pas echt in haar kracht als Yoga instructrice. Zelden heb ik zoveel gerichte energie gevoeld. Haar stem begeleid je op deze rollende golf van energie. Krachtig.

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers