Over lef, leiderschap en Lidewij

Enkele weken geleden kreeg ik een leuke uitnodiging in de (mail)bus van Elke Geraerts rond de lancering van haar nieuwe boek. Het thema “hoe lef je op weg zet naar geluk en succes” trok mijn aandacht. Lef staat voor moed en durf. Iets wat niet in het standaardpakket van onze opvoeding zit. Het is ook geen verplicht vak dat je in het lager of middelbaar onderwijs voorgeschoteld krijgt. Net daarom was ik heel benieuwd naar hoe lef je leven kan veranderen.

De avond begon alvast met enkele interessante quotes:

  • Je bent het meest creatief als je vermoeid bent.
  • Nooit waren we zo eenzaam (ondanks alle sociale media)
  • Time management is bullshit. Kies voor aandacht management

Dat kon tellen als binnenkomer. De stereotiepe quotes rond tijd en creativiteit werden gechallenged. Dat doet een mens nadenken.

“Probeer je eens te vervelen. Het moet niet altijd plezant zijn.” gaf Elke als tip mee aan de 200 aanwezigen. Het lijkt in deze (digitale) tijden haast onmogelijk. Als we ook maar even niet weten wat doen, hebben we toch altijd de (verdomde) smartphone die ons uit de “nood” helpt.

Is er nog tijd voor verbondenheid?

 

Het verhaal van Lidewij Nuytten was heel inspirerend.

Als student journalistiek aan de Erasmushogeschool, liep ze stage bij Brussel Deze Week. Ze pendelde nog met regelmaat naar haar geboortestad Lier. Na verloop van tijd had ze zich genesteld in een lichtrijk appartement in Schaarbeek. Ze had al vaak op haar balkon staan mijmeren over de levens achter de raampjes van de huizen in haar straat. Ze besloot op een dag de honderden familienamen van de deurbellen af te schrijven, vastberaden om elke buur achter de façades te leren kennen. ‘Mag ik met u kennismaken? Mag ik bij u binnenkomen?’ was haar openingszin toen ze deur aan deur ging aanbellen. Ze stond versteld van hoe openhartig iedereen was.  Zo besefte dat een glimlach (op straat) iets kleins lijkt, maar het blijkbaar heel veel deuren opent.

Als (empathisch) mens durven we soms geen connectie maken, uit schrik voor de reactie van anderen. Onterecht, zo blijkt uit onderzoek. Mensen voelen zich beter als ze oprecht en vriendelijk door iemand begroet worden.

Geef vertrouwen!

De avond werd afgesloten met een geanimeerd debat (met oa. Sofie Goos, Jo Caudron en Peter De Keyzer) rond een topic wat mijn persoonlijk passioneert… leiderschapWat is nu het verschil tussen een baas en een leider? Is het belangrijk om te controleren of om zoveel mogelijk los te laten?

Wat blijkt nu? Een gevierd leider:

1. geeft zoveel mogelijk vertrouwen

2. kiest voor veerkracht in plaats van evaluatie gesprekken

3. deelt geen snoepjes uit

 

Hoe kunnen we lef stimuleren bij jongeren?

Een leuke uitsmijter was het feit dat we onze kinderen overbeschermen. Ze worden in een pluchen doos gestoken. Daardoor krijgen ze te weinig veerkracht en lef. Panellid en triathlete Sofie Goos vertelde enthousiast dat ze thuis daarover als eens vloekt: “Mijn God…” waarbij haar kinderen het vervolg al kenden en in koor bijsprongen “We zijn een leger mietjes aan het creëren.”

 

Conclusie van een inspirerende avond:

Manage je aandacht. Vergroot je “leffactor”. Maak connectie.

Ik doe een poging om mij af en toe wat te vervelen. Heb jij goeie tips?

Bert

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

 

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers