Wat is de belangrijkste taak van een CEO volgens Pascale Van Damme

May 30, 2018

Tijdens een Meet-in(g) the CEO sessie met Pascale Van Damme, Managing Director van Dell EMC Benelux, deelde ze met ons haar visie over leiderschap, bedrijfscultuur en de oprechte aandacht voor de mens tijdens een heel interactieve sessie. 

Pascale Van Damme startte haar loopbaan bij TNT Express Worldwide. Daarna vertrok ze naar Proximus. Via Base kwam ze bij Dell terecht waar ze in 2004 begon als Sales Director en sinds 2012 Managing Director is van Dell EMC Benelux. 

Ze omschrijft de bedrijfscultuur bij Dell EMC als gedreven, familiaal, direct, open en flexibel. "Ondanks het feit dat het bedrijf wereldwijd 145.000 medewerkers telt (waarvan 350 in het België), gaat het er heel familiaal aan toe. Wat niet betekent dat er niet hard moet gewerkt worden want we zijn heel resultaat gedreven. Er wordt heel veel aandacht besteed aan het delen van positieve ervaringen. Ik heb wekelijks met mijn collega's uit andere landen een gesprek over hoe zij bepaalde zaken aanpakken. Het onderling sparren om elkaar vooruit te helpen zit echt ingebakken in de cultuur. Toen Dell in 2016 EMC overnam bleek ook hoe moeilijk het is om 2 culturen met elkaar te verzoenen. Gewoontes en processen van 2 totaal verschillende stroomlijnen blijkt niet zo evident en is nog altijd een uitdaging."

Zorg dat mensen zich goed voelen

Pascale Van Damme heeft een heel duidelijke visie op leiderschap. "Een leider moet zowel dicht bij zijn medewerkers staan als voeling houden met zijn business (markt, klanten, producten). De voeten op de grond houden is hierin cruciaal. Ik investeer veel tijd om te begrijpen welke problemen mensen hebben. Ondanks de drukke agenda besef ik hoe belangrijk het is om te vragen hoe het écht gaat. Luister naar hun bezorgdheden. Dat wordt enorm geapprecieerd. Vroeger was ik mij daar minder bewust van. Nu zie ik mijn belangrijkste taak als zorgen dat de mensen zich goed voelen. We organiseren bijvoorbeeld yoga sessies over de middag. Ze mogen ook 10u per jaar besteden aan charity, een zelfgekozen goed doel dat ze mogen ondersteunen. Sommigen gaan voorlezen voor blinden of doen iets Moeders voor Moeders. Dit zorgt voor een enorme fierheid en verbondenheid. Bijkomend voordeel is dat de productiviteit hierdoor stijgt."

Tijd voor mezelf zorgt ervoor dat ik energie aan anderen kan geven

Pascale gelooft ook heel hard in zelfreflectie. "Dan neem ik de tijd om mij af te vragen of mij mij goed voel en of ik genoeg tijd voor mezelf maak. Want ik kan pas energie aan anderen geven, als ik tijd maak voor mezelf. Als ik dit niet doe, word ik ongelukkig. Een week déconnectie maken op een buitenlandse expeditie met Climbing Managers (zonder telefoon of internet) voelt voor mij als een sabbatical. Dan heb ik opnieuw heel wat nieuwe ideeën en zelfvertrouwen om er in te vliegen. Het geloven in jezelf probeer ik heel hard door te geven aan mijn medewerkers. Door hen complimenten te geven en benadrukken waar ze goed in zijn, stijgt hun zelfvertrouwen. 

Feedbackcultuur en mentorship.

Eerlijkheid is een heel belangrijke waarde binnen Dell EMC. Het geven en ontvangen van feedback met respect voor elkaar is een rode draad. "We doen dit door mensen een anonieme vragenlijst te laten invullen over wat ze goed vinden van elkaar en wat beter kan. Ook over hun leidinggevenden. Er wordt gepolst naar:

  • wat vind je dat jouw leidinggevende zeer sterk in is?
  • wat zou je jouw leidinggevende aanraden om mee te starten?
  • is je leidinggevende empathisch genoeg, voldoende aanwezig? Communiceert hij of zij op de juiste manier?

Door die feedback met elkaar te delen, willen we dat mensen elkaar beter leren kennen, appreciëren en begrijpen. Wie niet tegen feedback kan, zal het hier heel moeilijk hebben.

Elke medewerker kan ook mentor worden van een collega. Want iedereen heeft een klankbord nodig. Dit is geen verplichting. Het zorgt er wel voor dat je bij vragen of problemen altijd bij iemand terecht kan die je kan vertrouwen. En dan hoeft dan niet direct jouw leidinggevende te zijn.

Iedereen heeft een klankbord nodig

Welke tips heeft Pascale nog voor bedrijfsleiders:

  1. Onderschat niet hoe medewerkers naar jouw gedrag kijken
  2. Communiceer duidelijk wat de strategie is en waar je naartoe wil als bedrijf
  3. Heel veel luisteren zorgt voor gelukkige medewerkers

Wil je er ook bij zijn tijdens één van onze volgende Meet-in(g) the CEO sessies,

bekijk hier het programma.

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers