Werkt de Semler-methode nu écht?

Quote Semler

Al ooit gehoord van Ricardo Semler? Hij is een Braziliaanse ondernemer die een nieuwe switch heeft gegeven aan de invulling van vrijheid op de werkvloer. Hij werd schatrijk door zijn werknemers gelukkig te maken. Wat is zijn toverformule? Zo weinig mogelijk regels, zoveel mogelijk autonomie en zo min mogelijk managers. Doe waar je zin in hebt, als je werk maar op tijd af is. Semler schreef tal van bestsellers over zijn vernieuwende ideeën. Time magazine doopte hem tot ‘global leader of tomorrow’, want naast ons werk wil hij ook het onderwijs en zelfs onze hele manier van samenleven veranderen.

Maar werkt dit nu écht? Kan dit in elke onderneming toegepast worden? Sommigen denken van niet, anderen zijn wel overtuigd. Eén daarvan is Sjoerd van der Velden. Zijn advocatenkantoor wordt gerund volgens de Semler-stijl. Of eigenlijk door alle medewerkers gezamenlijk, die allemaal ondernemer zijn.

 

Gezamenlijk beslissen

 

Zeven jaar geleden richtten Harm Bruggink en Sjoerd van der Velden hun kantoor in Utrecht op met Semler in gedachten, waarbij vertrouwen en openheid de sleutelwoorden zijn. Van der Velden: “We zagen dat bij andere kantoren vooral werd gekeken naar omzet en eigenlijk te weinig naar kosten. De truc is om medewerkers te laten meedenken en er ook belang bij te laten hebben dat de kosten laag zijn. Dat is waarom wij een systeem hebben waarbij je meer gaat verdienen naarmate de kosten lager zijn. Dan moet je er wel voor zorgen dat medewerkers ook inspraak hebben in de kosten. Beslissingen worden dus gezamenlijk genomen.”

Sjoerd-van-der-Velden-02

Dan heeft hij het over kleine, maar ook grote beslissingen. Tijdens het periodieke kantooroverleg wordt iedereen betrokken bij het nadenken over dingen als nieuwe bureaus, verbouwingen aan het pand, de nieuwe website, maar ook over het aannemen van een nieuwe medewerker of secretaresse. Er is niet vastgelegd met wat voor meerderheid een besluit wordt genomen. Ook wordt er niet gestemd. Iets moet vooral breed gedragen worden om door te kunnen gaan.”

Maar je moet het als bedrijf vooral durven, het is een hele grote stap. Wij hebben het vanaf het begin af aan zo gedaan, maar als je het graag wil kan je ook vanuit een bestaand bedrijf omschakelen. Dan zul je zien dat je wat kinderziektes te overwinnen hebt, maar dat hadden wij ook.”

 

Wil je meer weten over hoe je de Semler methodiek toepast?Sjoerd van der Velden is één van de inspirators tijdens de Amsterdam Tour van 7-9 maart. Schrijf je hier in.

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers