Na 22 jaar je bedrijf verkopen, wat doet dat met een mens?

February 18, 2019

Rudi De Kerpel is oprichter van Eurotuin, een succesvol tuincentrum met bijhorende webshop, en verkocht in 2018 na 22 jaar zijn bedrijf. Het kind dat je zelf hebt opgevoed afstaan en loslaten, hoe voelt dat? Wat doet dat met een mens? Tijdens de 1ste Connexi Meet-in van 2019, in de aanwezigheid van 35 collega-ondernemers, vertelde Rudi heel open.

Toen ik jonger was, bleek al snel dat het niet in mijn karakter lag om voor een baas te werken. Ik heb vroeger op internaat gezeten endaar ben ik heel zelfstandig geworden. Ik heb Eurotuin 22 jaar geleden opgericht en had nooit gedacht dat het zo’n vaart zou lopen. In eerste instantie werd ik ondernemer om aan mijn vader te bewijzen dat ik niet in de goot zou eindigen, zoals hij altijd had gezegd. In alle bescheidenheid denk ik wel dat ik daar in geslaagd ben.

Dure, leerrijke ervaring

Ik ben heel blij met hoe mijn leven en carrière zijn gelopen. Alles waar ik van droomde, is uitgekomen. Wat je zoekt, komt naar jou. Het leven is één grote leerschool. In 2015 besloot ik om 9 weken in New York te gaan wonen. De officiële reden was dat ik wilde aantonen dat mijn bedrijf bleef draaien zonder mij, maar eigenlijk wilde ik echt eens weg zijn van alles en iedereen. Ik voelde toen al dat ik nog iets anders wilde doen met mijn leven.Ik legde me in het gras van Central Park en heb heel veel nagedacht over mezelf, over mijn toekomst en over wat ik in het verleden misschien beter anders had gedaan. Het was zeer confronterend om tijd te nemen voor stilte en niet weg te vluchten. Om te beseffen dat, hoewel ik een erg directe persoon ben, ik niet altijd mijn gevoel heb gevolgd en bepaalde dingen veel te ver heb laten komen. Maar you win some, you lose some. Beschouw het als een dure, maar leerrijke ervaring.

Je hebt nooit glans zonder wrijving

Als ondernemer moet je de realiteit onder ogen durven zien. Sommige ondernemers lopen daarvan weg. Duw de realiteit niet weg en negeer niet wat je voelt. En vergeet niet dat je nooit glans hebt zonder wrijving. Durf eerlijk te zijn met jezelf, maar ook met anderen. Het is geen schande om toe te geven dat het soms ook eens minder goed met je gaat.

Veeleisend proces

Wat ik vooral geleerd heb uit mijn carrière bij Eurotuin is dat de klant belangrijk is, niet de concurrent. Natuurlijk moet je er vanuit je ooghoeken over waken dat je concurrent je niet plots voorbij komt gesneld, maar je moet vooral focussen op je klant. Ik maakte geregeld de oefening met mijn personeel: om welke dingen vragen klanten die we op dit moment nog niet aanbieden? En als we morgen geen tuincentrum meer zouden zijn, wat zouden we dan met onze talenten in huis voor de klant kunnen betekenen? Je zou verbaasd zijn wat er allemaal in mensen hun hoofd kan omgaan!

Ik wil iets teruggeven aan de maatschappij en mij inzetten voor duurzaamheid.

Toekomst?

Het overnametraject in 2018 duurde drie maanden en vond ik echt verschrikkelijk. Je bedrijf laten overnemen door een multinational is een enorm veeleisend proces: due diligence, onderhandelingen, noem maar op. Als ik dan denk aan het gemak en de impulsiviteit waarmee ik zelf bedrijven heb overgenomen… In zulke situaties is het zeer belangrijk dat je je laat begeleiden door neutrale, professionele partners die af en toe zorgen uithanden nemen en je geruststellen.

Mijn toekomst zal rond de thema’s water en bomen draaien. Ik wil iets teruggeven aan de maatschappij en mij inzetten voor duurzaamheid. Die puzzel ben ik op dit moment nog aan het leggen. Ik heb alle tijd.

Wil je erbij zijn tijdens een volgende Community Meet-in? Op 5 september is er de volgende editie. Bekijk hier het programma.

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers