Nu zie ik ondernemen meer als een marathon dan als een sprint.

August 22, 2019

Succes Koffie. De naam alleen triggert het verhaal achter dit bedrijf te leren kennen. En dat verhaal word op dit moment geschreven door Tom Arts. Hij is handelsingenieur van opleiding met een brede interesse. Een carrière bij Microsoft liet hij 3 jaar geleden schieten om dit koffieverhaal verder te schrijven. Een goedbetaalde job opgeven om als ondernemer aan de slag te gaan... Hoe heeft hij persoonlijk deze "bumpy road" tot nu ervaren?

Afbeeldingsresultaat voor tom arts succes koffie
Tom Arts, zaakvoerder Succes Koffie

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Ik ben Tom, ik ben echtgenoot en papa van een zoon van 1,5 jaar. Ik onderneem en heb een zwak voor initiatiefnemers. Ik heb een heel brede interesse en ben zeker geen expert. Micromanagement is niet aan mij besteed. Ik geef veel vrijheid aan mijn team van 16 medewerkers. Resultaten vind ik wel belangrijk. De manier waarop resultaten bereikt worden is voor mij minder belangrijk. Ik communiceer veel en ben ook dankbaar. Die dankbaarheid spreek ik ook uit. Inwendig kan ik ongeduldig worden als een bepaalde deadline niet gehaald wordt. Tenzij mensen mij komen vertellen waarom de doelstelling niet is bereikt.

Daarnaast zijn respect en integriteit voor mij belangrijke waarden. Onder het motto "practice what you preach" pas ik dit zelf toe in de hoop dat dit aanstekelijk werkt voor anderen.

Waar lig je 's nachts wakker van?

Gelukkig ik niet vaak of zelfs nooit wakker. Ik kan wel liggen tobben over een medewerker die niet gelukkig is zijn of haar job. Daar wil ik dan iets doen. Want ik vind het heel belangrijk dat iedereen die hier graag werkt. Daarnaast is cashflow ook iets waar ik toch vaak mee bezig ben. Al houdt het mij nooit écht uit mijn slaap.

Ik heb moeten leren stoppen om voor iedereen goed te willen doen. Als ondernemer lukt dit niet.

Hoe ben je de voorbije 3 jaar als mens en als ondernemer geëvolueerd?

Vroeger was ik iemand die alles zag als een sprint. Ik wou alles zo snel mogelijk: promotie, betere resultaten, een mooiere wagen. Nu zie ik alles eerder als een marathon. Ik heb veel minder het gevoel dat ik iemand iets tegen morgen moet bewijzen. Uiteraard wil ik dat het bedrijf goed draait. En wil ik dat we elk jaar groeien. Maar ik zie het toch op een duurzamere manier.

Ik ben hier ook binnen gekomen als iemand die harmonie belangrijk vindt. Ik wou voor iedereen goed doen. Een belangrijke les die ik aan de lijve heb ondervonden is dat het als ondernemer onmogelijk is om altijd goed te doen voor iedereen. Bepaalde beslissingen worden niet altijd alle partijen goed onthaald. Het zij zo... Ik heb een olifantenhuid gekweekt. En da's absoluut noodzakelijk als bedrijfsleider. Ik heb geleerd om negatieve reacties veel minder persoonlijk te nemen.

Ik ben meer en meer bezig met in te zetten op waar ik goed in ben. Ik stel mij altijd de vraag: waar kan ik echte toegevoegde waarde leveren? Het heeft weinig zin om met de boekhouding bezig te zijn of een koffiemachine te liggen repareren. Het contact met (potentiële) klanten geeft mij wél veel energie. Het commerciële aspect bezig boeit mij enorm.

Afbeeldingsresultaat voor tom arts succes koffie

Wie zijn jouw klankborden? 

Ondernemen is heel eenzaam. Ik geloof heel hard in het belang van op regelmatige basis te sparren met collega-ondernemers. Zij weten wat het is om met tegenslagen om te gaan. Je hebt maar 2 woorden nodig om elkaar te begrijpen. Stel je kwetsbaar op, vraag hulp en je zal heel wat terugkrijgen. Ik haal heel veel energie door op die manier te leren van elkaar en persoonlijk te groeien. Investeren in jezelf als bedrijfsleider heeft een positieve invloed op het bedrijf.

Wat drijft jou elke dag?

Ik ben heel veel bezig met groei, in al zijn verschillende vormen. Welke medewerker wil naar welke rol groeien? Hoe kunnen we als bedrijf groeien? Zowel kwalitatief naar klanten toe, als in omzet en winst. Elke vrijdagnamiddag heb ik een "starring out the window" moment. Dan neem ik mijn notitieboekje, staar ik letterlijk door het raam. Ik noteer alle ideeën die in mijn opkomen.

Daarnaast word ik ook enorm gedreven door alles in vraag te stellen. Ik hou ervan om mensen uit te dagen en te vragen waarom ze iets op een bepaalde manier doen. Niet om moeilijk te doen, wel om hen kritisch te laten kijken naar elke beslissing die wordt genomen.

Wat is jouw droom nog? 

Da's een goeie vraag. Daar heb ik niet direct een antwoord op. Vrijheid is voor mij super belangrijk. Vroeger hechtte ik veel meer belang aan materiële zaken zoals een auto, loon en reizen. Nu is de onafhankelijk en vrijheid die ik nu heb als ondernemer voor mij onbetaalbaar. Ik ben blij dat ik een bedrijf heb overgenomen dat al vanaf dag 1 cashflow had. Ik zou het moeilijker hebben om iets van nul af aan te beginnen. Wat mij betreft mag dit verhaal nog een tijd (succesvol) blijven duren.

Bedankt Tom voor dit inspirerend en openhartig gesprek.

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers