Waarom veerkracht belangrijk is als CEO van een (familie)bedrijf.

October 16, 2018

Als je écht met ondernemers en bedrijfsleiders over hun uitdagingen spreekt, hoor je dat ze elke dag tegenslagen hebben... de ene al wat groter dan de andere. Vaak blijven die mooi afgeschermd van de buitenwereld. Maar ze zijn er wel. De manier waarop je hiermee omgaat, bepaalt hoe veerkrachtig je bent. Anders gezegd: hoe groot is je vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag? Hieronder vertellen Ann en Bart Claes, CEO's van JBC, waarom veerkracht en doorzettingsvermogen belangrijke waarden zijn binnen hun bedrijfscultuur.

Ann en Bart Claes leiden samen Claes Retail Group, bekend van JBC en Mayerline. De dochter en zoon van oprichter Jean-Baptiste Claes vormen al meer dan dertig jaar een hechte tandem. Ze hebben in 2004 definitief de fakkel overgenomen van hun vader Jean-Baptiste Claes. Hij heeft in 1975 JBC opgericht na een succesvolle carrière als wielrenner. Uit die winkel is de op twee na grootste modegroep van België gegroeid.

Ann is verantwoordelijk voor de aankoop en de creatie van de collecties, Bart voor het algemeen beleid en de strategie. "Ik ben eerder emotioneel, Bart rationeel, maar we zitten meestal op de zelfde golflengte." zegt Ann. Ze omschrijft zichzelf als flexibel, behalve als het over de inzet van medewerkers gaat. 

We zijn winnaars en geven niet op. We zijn niet dadelijk kapot van een tegenslag. We veren opnieuw op.

No-nonsense bedrijfscultuur

Bart Claes: “No-nonsense is bij JBC één van de sleutelwoorden. Hetzelfde geldt voor eerlijkheid en respect. We gaan ervan uit dat je maar vooruit kan geraken als je open kaart speelt. We hanteren daarom een directe communicatiestijl. De dingen moeten gewoon bij naam worden genoemd. Dus zeggen we het gewoon als we zaken goed vinden, maar ook als we ze niet goed vinden.

JBC geeft haar medewerkers veel ruimte. Ook doet het bedrijf verschillende dingen om hen de kans te geven hun talent volop te ontplooien. “Ik heb er bijvoorbeeld geen moeite mee  als iemand in het bos wil gaan wandelen, omdat hij bijvoorbeeld denkt daar de creatieve ideeën te vinden die nodig zijn om een specifiek probleem op te lossen,” zegt Claes.

Wat verwachten ze van hun medewerkers?

  • dat ze binnen de krijtlijnen en spelregels opereren
  • dat ze zelf met initiatieven komen
  • dat ze zichzelf willen ontplooien, wat een manier is om ambitie te tonen

Karakter en doorzettingsvermogen

Zowel Ann als Bart vinden het belangrijk dat de familiewaarden ook overeind blijven: eerlijkheid, respect, veerkracht en doorzettingsvermogen. “Karakter tonen, dus ook als het even moeilijk gaat, zit bij ons ingebakken. We zijn winnaars en geven niet op. We zijn niet dadelijk kapot van een tegenslag. We veren opnieuw op. Daaruit put ik ook zelfvertrouwen voor de toekomst. Als familiebedrijf hebben we natuurlijk ook het voordeel dat we geen druk voelen van kwartaalcijfers. Dat maakt dat we veel meer kunnen focussen op de lange termijn en onszelf niet vertragen door het korte termijn denken.

Wil je weten:

-> hoe veerkracht en mindset geïntegreerd worden in JBC? 

-> waarom het belangrijk is om als bedrijfsleider veerkrachtig te zijn

-> wil je tips krijgen om de veerkracht van je medewerkers te vegroten?

Of zit je zelf met een uitdaging die je wil voorleggen aan deze topondernemers?

Op woensdag 28 november krijg je de unieke kans om met hen persoonlijk in gesprek te gaan tijdens een interactieve sessie op het hoofdkantoor van JBC. 

Schrijf je hier in. Plaatsen zijn beperkt (maximum 15 deelnemers).

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes rond ondernemerschap en Connexi

Gerelateerde blogposts

Wil je mee op de volgende Inspiration Tour?

Your Health Tour - Topsportbegeleiding voor ondernemers

18 tot 20 juni 2019