In welke organisatiestructuur geloof jij?

Heeft jouw onderneming een financieel of een maatschappelijk doel? En waarom werken jouw medewerkers voor je bedrijf? Puur voor het geld of omdat ze een bepaalde zingeving in hun job?

Ben Steenstra en Wassili Zafiris schreven een boek over de “echte winst” van een bedrijf. “Ik ben niet alleen op de wereld” gaat over de zoektocht van een ondernemer naar zingeving. Ben was zaakvoerder van Quince en noemde zichzelf op dat moment een streberige reclamelul. Hij wou altijd meer en meer. De omzet moest opnieuw verdubbelen. Het aantal medewerkers moest omhoog.  Na het eerste miljoen voelde hij zich leeg en ongelukkig. Hij begon zich af te vragen “Waarom moet ik mijn mensen motiveren met geld om hun werk te doen? Wat zegt dat over hun job?”

 

Betekenisvol ondernemen

 

Het bestaansrecht van veel ondernemingen is gebaseerd op (enkel) omzet maken. Op zich is daar niks verkeerd mee. Maar het kan nooit het primair doel zijn. Tijdens de industriële revolutie werd de term management geboren. Dit was een afgeleide van “manège”: het paard aan de hand nemen, alles laten doen wat je wil. Hierdoor ontstond hiërarchie waarbij alles gecontroleerd werd door macht.  En dat is juist de organisatiestructuur die nu niet meer werkt. Hierdoor ontstaan heel wat ondernemersproblemen, direct of indirect.

In het boek gaat Ben op zoek naar het nut van zijn bestaan en van zijn onderneming.  Een vakantie-ervaring in Thailand, waar hij met bittere armoede wordt geconfronteerd, veranderde zijn leven. Het is de start van een nieuwe vorm van ondernemen: “meaningful profit”, de gulden middenweg tussen profit en non-profit. Dit betekent dat mensen doen wat ze belangrijk vinden in plaats van wat ze opgedragen krijgen. Een meaningful profit-onderneming heeft een missie waar mensen zich aan willen verbinden. Winstgevendheid is geen doel op zich maar een gevolg van de intenties van alle medewerkers.

 

Een interessante en vooral inspirerende benadering. If you have a big enough why, any what is possible.

 

Wat is de bestaansreden van jouw onderneming?

 

Ben en Wassili waren allebei inspirator tijdens de Amsterdam Tour van 7-9 maart 2017. Bekijk hier wie er nog op het programma stond.

 

Wassili Zafiris

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Join the community en connecteer met collega-ondernemers