Wat kan je leren van voetbalcoach Francky Dury?

Wat kan een ondernemer leren van een 'voetbaltrainer'? Niet veel, denk je misschien. Tot je Francky Dury ontmoet. Geen trainer, wel een coach. Coachend leiderschap was een herkenbare eigenschap van nagenoeg alle gastsprekers tijdens de Connexi-tour. Tijdens deze 3-daagse “inspiration tour” deelde Francky Dury, de coach van eersteklasser Zulte-Waregem, zijn visie en aanpak met een select groepje ondernemers.

Een verhaal van passie, volharding, discipline en eindeloos vertrouwen in zijn team. Iets waar ondernemers heel wat van kunnen opsteken …

De driedelige rol van een coach

Een coach maakt het team beter. Dat doet hij niet door te focussen op het team in zijn geheel maar op de individuen. Zij vormen immers het team. De kunst bestaat erin om elk individu goed aan te voelen en mensen de nodige ruimte te geven om zichzelf te ontwikkelen binnen een team. Je wenst dat iedereen het op jouw manier doet? Een fout denkpatroon, net zoals 'iedereen over dezelfde kam scheren' dat is. Maak uitzonderingen voor bepaalde individuen. Dat is best ok.

Een coach moet ook durven zijn intuïtie te volgen. “Soms zie je iets in iemand wat anderen niet zien en dan moet je durven op je gevoel vertrouwen. Ik heb al vaker jongens aanvaard in mijn team die door mijn staf werden afgekeurd.” vertrouwde Dury ons toe.Een coach neemt bovendien zijn verantwoordelijkheid. In geval van slechte prestaties heeft het geen zin om rondom jou op zoek naar een zondebok. Begin bij jezelf. Durf toe te geven dat jij het verkeerd aanpakte en dat ook jij diegene bent die het zal moeten oplossen. Deze houding stelt je veel sneller in staat om terug op het goede spoor te geraken. Met de uitdrukking “this is were the bug stops” benadrukte ook gastspreker Duco Sickinghe tijdens de “inspiration tour” het belang om ownership te nemen.Een coach pakt ten slotte problemen onmiddellijk aan. Maak daarbij een verschil tussen de persoon en het probleem. Respect is daarbij een belangrijk element.

“Ik wil zoveel mogelijk automatisme creëren: ervoor zorgen dat zoveel mogelijk spelers op hetzelfde moment hetzelfde denken"

Zonder discipline, geen succes

Erg frappant in Dury zijn aanpak is het evenwicht tussen enerzijds ratio en anderzijds emo. Zijn empathisch vermogen maakt het mogelijk om snel een nauwe band met spelers uit te bouwen. Tegelijkertijd wordt hij getypeerd door extreme focus en een erg gestructureerde aanpak waarbij discipline centraal staat. Topsport vergt immers heel wat overgave. Als je een topper wil worden dan ben je nooit tevreden en streef je altijd naar een verbeterde versie van jezelf. “Hard work beats talent” daar is Dury 200% van overtuigd. Diezelfde discipline kwam trouwens ook heel sterk naar voor in het verhaal van poolreiziger Dixie Dansercoer.Bovendien moet je durven falen. Het moet duidelijk zijn voor je mensen dat het niet erg is dat ze fouten maken. De reactie wanneer iets misgaat is doorslaggevend.Daarbij zijn drive, veerkracht, positieve ingesteldheid en willen doorgaan tot je succes boekt essentieel. Ongetwijfeld herkenbare elementen voor een ondernemer. 

“Winnaars houden niet van verliezen, maar ze zijn er niet bang voor. Doordat ze durven verliezen, leren ze winnen."

Nothing is impossible

francky dury zonder discipline geen succes

Dury is er rotsvast van overtuigd dat je geen succes kan boeken als je er niet van droomt. Dat moet je niet alleen zelf doen maar ook stimuleren bij al je teamleden. Tegenslagen zijn inherent aan voetbal. Die kan je niet vermijden. De kunst bestaat erin om je er niet door te laten ontmoedigen en te blijven geloven in je sterktes. Na het succesvolle seizoen van 2012-2013 - waarbij Zulte-Waregem nipt de duimen moest leggen voor kampioen Anderlecht - vertrokken heel wat sterke spelers bij Essevee. Niet verwonderlijk dat de afgelopen 2 seizoenen heel wat uitdagingen met zich meebrachten voor de club. Een bepaald moment dreigde zelfs de degradatie. Op zo’n moment is het belangrijk om in oplossingen te denken in plaats van te focussen op de problemen.De positieve ingesteldheid en focus op wat hij met zijn team wil bereiken is ongetwijfeld een bepalende factor voor de successen die Dury dit seizoen opnieuw boekt.Tot slot is flexibiliteit essentieel voor een voetbalcoach. Niets is immers constant. Successen zijn vergankelijk, spelers tijdelijk, … Streven om bij de top te horen en tegelijk bouwen aan een team dat constant evolueert en vernieuwt is een grote uitdaging, maar niet onmogelijk.De constante en steeds snellere verandering is iets waar organisaties de dag van vandaag steeds meer mee geconfronteerd worden. Des te meer reden om je lessen te trekken uit Dury zijn tips.

“Ik leerde mijn spelers spreken in termen van ‘ja en’ en niet ‘ja maar’ want dat laatste is hetzelfde als ‘neen’ zeggen."

All photo credits: Sixshooter.be

Door Lien Desmet

Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Wij reageren altijd.

Vond je dit een interessant artikel?

Dan vinden wij het super als je het wilt delen via de onderstaande share buttons. Onze dank (en dat van de lezer) is groot!

Gerelateerde blogposts

Ontvang maandelijks inzichten over de uitdagingen van ondernemers