Connexi Podcast 57: Thomas Hysselinckx (Cashplannr) over ambitie

Zolang je er zelf in gelooft, is het de moeite om verder te doen. Maar het doet natuurlijk wel deugd om af en toe eens bevestiging te krijgen.
— Thomas Hysselinckx
Thomas Hysselinckx Cashplannr

Thomas Hysselinckx, Founder van Cashplannr, maakte van zijn probleem een opportuniteit. Als beginnende ondernemer was hij met het hoofd vooruit in zijn horecazaak gedoken. Al snel botste hij op cashflowproblemen: hij begreep maar niet waar het geld naartoe ging. De oplossing bleek cash planning te zijn. En zo werd het zaadje geplant voor Cashplannr. Hun ambitie? Dé referentie worden om de financiële toekomst van een kmo in kaart te brengen. Volgens Thomas is het een kwestie van de juiste doelgroep te vinden, op de gaspedaal te duwen en te schalen.

Thomas vergelijkt het ondernemen graag met gewichtheffen: “Voor beginnende gewichtheffers is er een programma dat progressive overload heet. Je traint bijvoorbeeld drie keer per week en voegt telkens extra gewicht toe. Als ondernemer zijn er altijd nieuwe problemen om op te lossen. Zodra je iets opgelost hebt, dan kan je dat ook weer dragen, dan is dat geen uitdaging meer.” Net als een echte gewichtheffer verplicht hij zichzelf ook om geregeld in de spiegel te kijken: “Wat kan er nog beter? Als ik faal, dan wil ik eruit leren en doordoen. Voor mij is falen een noodzakelijk onderdeel van succes.” Dit zijn de drie kantelmomenten die hem gemaakt hebben tot de ondernemer die hij vandaag is:

1. De switch van horeca naar IT

Thomas had al snel door dat een horecazaak uitbaten niet zijn ding was. Aangezien hij al veel tijd, geld en energie in zijn zaak gestoken had, was stoppen niet makkelijk. “Net omdat ik er zo in geïnvesteerd was, zag ik geen uitweg.” Zijn omgeving wierp allerlei redenen op om het niet te doen. “Uiteindelijk heb ik er vier jaar over gedaan om te stoppen. Het enige wat ik uiteindelijk nodig had, was een klant die in mij geloofde.” Hij had al een aantal websites gebouwd en was op den duur meer daarmee bezig dan met zijn horecazaak. “Websites bouwen leunde veel meer aan bij m’n interesses. Toen ik m’n eerste klant had, wist ik dat ik ervoor moest gaan. Ik heb de deur achter mij dichtgetrokken en nooit meer achteromgekeken.” De beste beslissing uit zijn leven. “Ik geloof erin dat je moet doen wat je graag doet. Dat is de enige weg vooruit.”

“Websites bouwen leunde veel meer aan bij m’n interesses. Toen ik m’n eerste klant had, wist ik dat ik ervoor moest gaan. Ik heb de deur achter mij dichtgetrokken en nooit meer achteromgekeken

Thomas begon zijn weg te zoeken als IT-freelancer. Hij ging zich bijscholen en solliciteerde bij Storesquare: “Ze zochten – en vonden – een freelance full-stack developer. In totaal heb ik er drie jaar gewerkt en enorm veel kennis opgedaan.” Maar het kriebelde om opnieuw te ondernemen, in IT deze keer: “Ik wou een onderneming uit de grond stampen, twijfelde nog over de invulling ervan, maar trok dan resoluut de kaart van cash planning.” Hij werkte enkele maanden aan een proof of concept in het buitenland, pitchte die aan Birdhouse en werd gekozen om deel te nemen aan de volgende cohort. Het startschot voor Cashplannr was gegeven.

2. De stap om Cashplannr in de wereld te zetten

“Zij wisten niks af van SaaS, dus die selectie had ervoor gezorgd dat ze vertrouwen hadden in mijn idee. Soms heb je maar één iemand nodig die in je gelooft.”

Dankzij de selectie van Birdhouse hadden enkele vrienden beslist om te investeren. “Zij wisten niks af van SaaS, dus die selectie had ervoor gezorgd dat ze vertrouwen hadden in mijn idee. Soms heb je maar één iemand nodig die in je gelooft.” Als ondernemer wordt die geloofwaardigheid zo goed als dagelijks in twijfel getrokken. “Zolang je er zelf in gelooft, is het de moeite om verder te doen.” Zijn vader citeerde vaak Willem van Oranje: point n'est besoin d'espérer pour entreprendre, ni de réussir pour persévérer. “Maar het doet natuurlijk wel deugd om af en toe eens bevestiging te krijgen.”

Zelf is hij iemand die zeer vatbaar is voor advies, een dubbeltje op zijn kant: “Enerzijds heeft dat ervoor gezorgd dat ik geselecteerd was bij Birdhouse. Ik bleek iemand te zijn die je makkelijk kan coachen. Op zich is het goed om je te laten omringen door mensen die beter zijn dan jezelf. Dat zorgt voor persoonlijke groei. Anderzijds is het een valstrik, omdat iedereen je, soms ongevraagd, advies begint te geven. Dat kan soms voor netelige situaties zorgen, waarbij je tegengesteld advies krijgt. Dan is het tijd om je eigen weg in te slaan.”

3. De zoektocht naar een derde vennoot

Thomas heeft onlangs nauw samengewerkt met een ervaren kandidaat-vennoot, een openbaring: “Met drie vennoten verloopt de besluitvorming eigenlijk veel vlotter dan met twee. Als je met drie bent, dan heb je altijd iemand met een doorslaggevende stem.” En dat is lang nog niet alles: “Op het moment dat er een derde vennoot bijkomt, dan heb je weer een extra paar schouders om de last te dragen. Als founder komt er dan ook zodanig veel op je af.” De rol van CEO bijvoorbeeld, want daar heeft Thomas het nog steeds moeilijk mee.

“Op het moment dat er een derde vennoot bijkomt, dan heb je weer een extra paar schouders om de last te dragen. Als founder komt er dan ook zodanig veel op je af.”

De rol van CEO is een enorme verantwoordelijkheid: “Chapeau aan alle CEO’s van de wereld, want je moet het maar doen. Dat is de persoon die alle shit op zijn schouders krijgt en het maar moet oplossen. Ik krijg persoonlijk meer mijn energie van andere zaken. Maar het is aan mij om die rol op te nemen, als founder.” Hij heeft het advies gekregen om een goeie CEO te zoeken. “Van zodra ik iemand tegenkom met die kwaliteiten en die zijn of haar schouders mee onder Cashplannr wil steken, dan sta ik ervoor open.” Je hebt het gehoord. Voelt iemand zich geroepen?

Tot slot geeft Thomas nog enkele wijze woorden mee aan zichzelf en aan collega-ondernemers:

“Ik geloof erin dat je als ondernemer heel wat te verduren krijgt. Je moet daarvoor goed in je vel zitten, om dat aan te kunnen. Mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam. Het is belangrijk om een goede connectie met jezelf te hebben.”

 

Benieuwd naar het hele verhaal van Thomas Hysselinckx? Beluister hieronder de podcast:

Vorige
Vorige

Connexi Podcast 58: Dewi Van De Vyver (Flow Pilots) over burn-outs

Volgende
Volgende

Connexi Podcast 56: Gita Van den Boer (Chalo Company) over chai latte