Connexi Podcast 59: Sebastiaan Pot (Six) over potentieel

Als advocaat wordt er een bepaald parcours voor je uitgestippeld en dan kreeg ik plots de kans om mee aan het roer te staan van Six. Het was een kwestie van durven springen. Het leven begint buiten de comfortzone.
— Sebastiaan Pot
Sebastiaan Pot Six

Sebastiaan Pot, zaakvoerder van bouwbedrijf Six, heeft een opvallend parcours afgelegd: die van advocaat naar ondernemer. Zoals een echte advocaat weet graag hoe de vork aan de steel zit en bijt hij zich vast in topics als beperkende overtuigingen en levensstijl als medicijn. Na zijn sprong naar het ondernemerschap heeft hij samen met zijn vennoot de angstcultuur die er heerste in het bedrijf omgebogen naar ééntje van vertrouwen, iets waar hij zeer trots op is. Zijn missie? Het bedrijf klaarstomen om helemaal autonoom te functioneren. Zo krijgen ze wat meer ademruimte om de volgende stappen uit te stippelen. Herkenbaar?

Sebastiaan kijkt dankbaar terug op twaalf jaar ondernemerschap: “Iedereen heeft zijn lessen te leren onderweg. Nu zit ik in een leuke leeftijd, tussen speelsheid en wijsheid. En het pad naar wijsheid is fantastisch. Ik heb het gevoel dat ik daar enorme stappen heb kunnen zetten. Maar je bent nooit klaar, en dat maakt het ook net boeiend.” Dit zijn de drie kantelmomenten die hem gemaakt hebben tot de ondernemer die hij vandaag is:

1. Van advocaat naar ondernemer

Het meest frappante aan Sebastiaans verhaal is dat hij eigenlijk advocaat is. Hij studeerde vijf jaar rechten en volgde daarna drie jaar lang stage om toegelaten te worden tot de advocatuur. Maar het ondernemerschap was nooit ver weg: “Ik ben quasi meteen in de ondernemersadvocatuur terechtgekomen, waarbij ik juridisch advies gaf aan ondernemers over fusies of overnames.” Voor Sebastiaan had iemand die aan de top van een bedrijf staat wel iets mythisch: “Ik dacht dat ondernemers übermenschen waren, maar kwam er al snel achter dat ik dat eigenlijk ook wel zou kunnen.”

“Ik dacht dat ondernemers übermenschen waren, maar kwam er al snel achter dat ik dat eigenlijk ook wel zou kunnen.”

Hij leerde zijn huidige vennoot, Christophe Pollet, kennen via zijn vrouw; hun echtgenotes zijn goede vriendinnen. Christophe had twijfels of hij het familiebedrijf wel zou overnemen. Sebastiaan, die betrokken was in het overnameproces van Six, bood een luisterend oor en probeerde hem te overhalen. “De volgende ochtend belde hij mij op en zei: ‘Ik heb nog eens nagedacht over ons gesprek van gisteren. Als ik het met één iemand zou willen doen, dan ben jij het wel. Kan je daar eens over nadenken?’” Sebastiaan moest er niet lang over nadenken en ging in op zijn aanbod – een groot kantelmoment: “Als advocaat wordt er een bepaald parcours voor je uitgestippeld en dan kreeg ik plots de kans om mee aan het roer te staan van Six. Het was een kwestie van durven springen.” Maar zoals Sebastiaan het zo mooi zegt: “Het leven begint buiten de comfortzone.”

2. De ziekte van zijn ouders

“Al heel vroeg in het leven krijgen mensen al bepaalde overtuigingen mee en als je je daar niet bewust van bent, dan zal je het ‘jouw lot’ noemen.”

Zowel zijn vader als zijn moeder zijn geconfronteerd geweest met ziekte, een auto-immuunziekte en kanker. “Iedereen wilt natuurlijk dat zijn ouders een lang en gezond leven kunnen leiden. Ik bleef me maar afvragen: hoe komt het dat zo’n jonge mensen er maar niet in slagen om gezond te blijven? En bij uitbreiding: hoe komt het dat mensen er maar niet in slagen om hun potentieel te ontwikkelen?” Sebastiaan kreeg het gevoel dat sommige mensen precies geleid worden door het leven en maar niet terug in de bestuurdersstoel van hun eigen leven geraken. Het antwoord vond hij terug in conditionering: “Al heel vroeg in het leven krijgen mensen al bepaalde overtuigingen mee en als je je daar niet bewust van bent, dan zal je het ‘jouw lot’ noemen. Beperkende overtuigingen, zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ en ‘ik mag niet gehoord worden’, zijn nog steeds sterk aanwezig.”

Sebastiaan neemt het zelfs nog een stapje verder en heeft het over transgenerationele trauma of trauma dat doorgegeven wordt van generatie op generatie. “Volgens Adverse Childhood Experiences studies krijgen mensen met negatieve vroegkinderlijke ervaringen vaak aandoeningen op latere leeftijd.” Dat inzicht heeft Sebastiaan geholpen om met wat meer mildheid te kijken naar de ziekte van zijn ouders, alsook naar wat er soms gebeurt in onze maatschappij. “Sommige mensen hebben zoveel meegemaakt dat je het hen niet kwalijk kan nemen dat ze aan de drank zijn geraakt of een verkeerde keuze maken op vlak van voeding.”

3. De ontdekking van levensstijl als medicijn

Sebastiaan Pot Six

Vlak na de overname kwam Sebastiaan terecht in een bedrijf waar de zaakvoerder van 4u tot 20u30 aan zijn bureau zat. “De voormalige zaakvoerder heeft dat vele jaren volgehouden tot hij erachter kwam dat dat eigenlijk niet houdbaar was.” Maar hoe kan je door minder te doen toch meer bereiken? Het antwoord ligt in je levensstijl. “Het draait uiteindelijk allemaal om energie. Hoe maximaliseer ik mijn energie om mijn potentieel te maximaliseren?” Spoileralert: het is niet om 4u aan je bureau zitten tot 20u30.

“Ondernemers kunnen eigenlijk nog meer uit zichzelf, uit hun organisatie halen als ze stilstaan bij hun levensstijl. Daarom heb ik het over levensstijl een medicijn.”

Zo heeft hij pni of psycho-neuro-immunologie ontdekt, waarbij neurologie, psychologie en immunologie heel wat factoren samenbrengen om de maximale energie uit mensen te halen. Klassieke thema’s, zoals voeding, beweging en slaap, komen hier aan bod. “Ondernemers kunnen eigenlijk nog meer uit zichzelf, uit hun organisatie halen als ze stilstaan bij hun levensstijl. Daarom heb ik het over levensstijl als medicijn. Zo implementeer ik bijvoorbeeld sport als een dagelijkse routine.” Voor Sebastiaan is het zelfs een soort van preventieve geneeskunde. “Het is beter om het dak te herstellen voor het regent. Zo is een wandeling in de natuur vooraleer je ontbijt al een goede start van de dag.”

Tot slot geeft Sebastiaan nog enkele wijze woorden mee aan collega-ondernemers:

“Mijn belangrijkste boodschap? EQ of emotionele intelligentie bovenaan de agenda zetten. De vitamines voor groei – denk maar aan autonomie, betrokkenheid en competentie – zijn zo belangrijk. Zeker als je als ondernemer je vrijheid terug wil winnen. Als er veiligheid en verbondenheid is, dan worden mensen ook vanuit een horizontale lijn aangesproken op hun gedrag en wordt creativiteit weer aangewakkerd. Want angst doodt creativiteit. Als de baas door het bedrijf loopt en iedereen kijkt meteen naar beneden, dan is er wel nog wat werk aan de winkel. Maar het is een proces hé, net zoals persoonlijke ontwikkeling. Daar heb je nooit mee gedaan.”

 

Benieuwd naar het hele verhaal van Sebastiaan Pot? Beluister hieronder de podcast:

Vorige
Vorige

Connexi Podcast 60: Zelfa Madhloum (Bloom Jobs) over zelfredzaamheid

Volgende
Volgende

Connexi Podcast 58: Dewi Van De Vyver (Flow Pilots) over burn-outs